Filatelista

11-12

Риста Аћимовић

Година четврта

нон--дец. 1952

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ а БЕОГРАД

Погрешна схватања улоге Савета при Главној дирекцији ПТТ

Наш друштвени, културни и привредни развитак усмерен је одлучно на развијање народног и радничког самоуправљања у свим областима друштвене активности. Мако смо последњих година у демократизацији нашег друштвеног и државног живота отишли далеко напред и у целини постигли значајне резултате у развијању социјалистичких демократских друштвених односа, несумњиво је да ће се тај процес и надаље револуционарно и доследно наставити. Међутим, и поред принципијелно јасних питања нашег даљег пута у социјализам, још увек се могу понепде сусрести и таква схватања, која, изгледа, нису начисто с тим да основни принципи нашег државног и друштвеног уређења једнако важе за све државне и друштвене установе, па и за установу у којој застулници таквих схватања живе и раде. Реч је, конкретно, о Главној дирекцији птт.

Неоспорно је да правилно функционисање нашег система птт. спада у ред веома деликатних и ванредно важних друштвених задатака и да је у свом досадашњем раду Главна дирекција птт са свима својим колективима у земљи са успехом извршила своје обавезе према друштвеној заједници. Међутим, не ради се само о томе да се техничко-организациони задаци успешно изврше, иако су они свакако предоминантни, него такође и да се истовремено правилно реше и друга по нашу друштвену заједницу значајна и осетљива питања. Једно од ових питања, о коме желим овом приликом да изнесем своје становиште, јесте питање емиг сионе политике наших поштанских марака и метода на који се она спроводи.

Наиме, емисија марака није само обичан „административно-технички посао, него има и одређени привредни, културно-пропагандни, васпитни и филателистички значај и резултат. Према томе, неизбежно је пре сваке појединачне емисије, било да се ради о редовним или о пригодним маркама, претходно ислитати да ли су испуњени сви

ови услови, које (савремена поштанска марка треба да задовољи. За ова питања заинтересовани су, поред Главне дирекције птт, у већој или мањој мери, и друге друштвене организације, поред осталих на пр: Савез филателиста, организација уметника, графичара, организација омладине и др.

После неких графички, пропагандно итд. мање успелих или чак неуспелих издања (на пр. Загребачки велесајам 1951, 10-годишњица устанка 1951, дечја недеља 1951 и др.) Главна дирекција птт. на предлог и инсистирање Савеза филателиста, приступила је формирању посебног саветодавног тела — Савета за издавање марака — састављеног од претставника заинтересованих друштвених организација, У Главној дирекцији штт. улога овог Савета замишљена је најпре тако, да Савет „води бригу око свих административних и техничких припрема на изради идејних цртежа и штампања марака“. Практично, Савет би, према овој концепцији, требало, изгледа, уместо државног административног апарата, да прими на себе бригу и одговорност за административне и техничке радње око издавања марака, или бар да на известан начин обезбеди бољи рад државне администрације код припрема око издавања марака. После критике од стране Савеза филателиста Југославије оваквог схватања улоге Савета, Главна дирекција птт. донела је решење према коме Саве: треба да се бави „садржајном, уметничком и графичком страном марака“, што, другим речима, значи само давањем мишљења у погледу избора идејних цртежа у прафичко-уметничког изгледа марака. Ијстим решењем за чланове Савета именовани су претставници организације уметника-графичара, Савеза филателиста Југославије и трговачког предузећа „Југофилателија“.

Ово решење Главне дирекције птт. стварно не претставља никакав напредак у односу на досадашње стање:

257