Filatelista

[i

DM у Ран “а љива, али доста ретка грешка, која се јавља

но

само код једног дела зупчаних и само на смеђецрвеној боји незупчаних марака. —

"(Облик оштећења личи на лево косо поло-=.

жено слово „е за леву и доњу страну оквирне линије че-

“а | веома. упад Е

18) Са белом линијом за. оквирну. лини-

ју квадратипа повезана бројка са ознаком вредности у левом горњем углу слике (ел.

13) = која. се грешка јавља и код првог и повезано са "белим мрљама . код другог аттампања ових марака.

14) Доста је ретка“грешка у виду беле

твороугаоника око ознаке Олт (види fa мрље на горњем делу слике марке изнад

слику 4).

5) Знатно оштећење истог десног доњег · оквира са ознаком вредности „2“ само сада“ у виду штампаног слова „О“ беле боје, које_ слово „ОР“ спаја бројку „2“ са левом оквирном линијом квадратића (види слику 5). И ова је грешка позната код оба штампања.

6) Оштећење десног доњег квадратића са ознаком вредности „2“ у виду косе цртице, која пресеца бројку „2“ са леве стране од средине у десно косо према доле — испод бројке рачва се та цртица у два крака и спаја бројку са оквирном линијом квадратића доле (ел. 6). — Ова грешка ми је позната само код зупчаних марака т. ј. код

_ бечког штампања новинских марака.

7) Грешка описана под 6) само са малим отступањем у толико, што се коса цртица, која пресеца бројку не рачва у два крака, већ, пресекавши бројку, спаја исту са квадратићем. — Код ове, грешке постоји и даља озледа бројке „2“ у виду продужетка доњег дела бројке облика „заставице“ (види слику 7). ip - 8) Опште позната-грешка је специјалним сабирачима „тачка иза бројке „2“ између бројке и слова „П“. — Овде разликујемо мање и веће тачке, које код каснијих штампања прелазе у облик краћег потеза водоПЛ положеног (види слику 8).

9) Исто тако позната је грешка приказана на слици 9 — а у виду тачака и цртица (3 цртице) иза речи „ПАРЕ“. — Као подваријанта ове грешке је она са две цртице, истог облика и положаја као на сл. 9. Ове су ми грешке познате код оба штампања. али се чешће налазе код зупчаних марака.

10) Код једног дела бечког штампања, а нарочито код задњих наклада београдског штампања наилазимо на т.зв. „тамне марке“ (види слику 10) које, већином, услед истрошења плоче имају сасвим нејасне контуре, тако да се беле водоравне линије иза кнежеве главе уопште не виде или се веома слабо запажају, док се окомите украсне линије изнад и испод круга са кнежевим ликом — потпуно губе. — Ове су грешке доста ретке, а међу њима велика је реткост изнета типична грешка на ел. |0, где видимо преломљену украсну шару са десног доњег краја, на којој стоји нагпис „К. СРБСОКА ПОШТА“. — Ова грешка ми је позната само код зупчаних марака.

|) Оштећење бројке „2“ у левом доњем квадратићу са ознаком вредности, у виду беле цртице која спаја бројку са доњом

"слова „Ш“ у натпису „К СРБСКА ПОШТА“ (сл. 14), — а која «се јавља-само код зупчаHHX марака т. ј- код 1. штампања.

15) Једна од незнатнијих типичних

_ грешака је изнета-на слици 15, код које са

десне стране бисерја у кругу около кнежеве главе, видимо да су три „нерле“ испод слова „А“ у речи „ПОШТА“ спојене. — Ову сам грешку нашао само код марака зупчаних T. |. KOJI бечк (ог штампања.

нв

16) Лепа је типична грешка у.виду малог „цвета“ изнад слова „Е“ у ознаци вредHOCTH „ПАРЕ“, а која се налази код 062 штампања (види слику 16).

Осим изнетих важнијих грешака наилазимо на безброј мањих грешака, као на пример тамна мрља испод кнежевог врата, прелом бисера у оквиру около главе, веће или мање неједнаке уран у боји итд. Од ових грешака“ већина су случајне, те није потребно да их као такве на овом месту помињемо. Важно је још напоменути, да код марака од 2 паре, нарочито београдског штампања често наилазимо. на примерке, код којих су углови мање или у јачој мери оштећени (истрошеност плоче). Ове недостатке клиureja He би требало уврстити као типичне грешке, јер су карактеристичне за скоро све касније накладе марака београдског штампања.

Одређивање вредности типичним грешкама код појединих марака није једноставна ствар, нарочито онда, када су већ и основне марке без икаквих грешака и у. добро сачуваном стању ретке и цењене. — Зато се нисмо упустили ни у какву процену вредности овим 'специјалитетима, нити у бодовима, нити у нето ценама, али можемо то-

260 · –