Filatelista

DRUGA GODIŠNJA SKUPŠTINA PODRUŽNICE TREBINJE

Dana 27 januara 1953 godine održana je druga godišnja skupština Podružnice Saveza filatelista V. i H. u Trebinju.

Skupštinu je otvorio dosadašnji pretsednik drug Mihajlo Ilić i predložio dnevni red. On je zatim izneo podatke o razvoju filatelije kod nas i u inostranstvu, o značaju filatelije, njenim prvim začecima, i razlici između filatelije u staroj Jugoslaviji i danas kod nas.

Zatim је podnet izveštaj sekretara i blagajnika o radu Upravnog odbora podružnice u protekloj godini.

Posle izveštaja nadzornog odbora, razvila se diskusija, u kojoj je učestvovao veći broj prisutnih članova. Iza toga data je razrešnica dosadašnjem Upravnom i Nadzornom odboru, kao i Sudu časti i izabran je novi Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti, u koji su ušli sledeći drugovi: U Upravni odbor: za pretsednika Ilijić Mihajlo, za potpretsednika Primorac Dezider, za sekretara Potkonjak Mane, za blagajnika i glavara razmjene Petrić Milan, odgovoran za rad sa omladinom Masleša Savo. U Nadzorni odbor izabrani su: Vlahutin Mišo i Jović Borivoje, dok za Sud časti drugovi: Muftić Lutvo ı Vičević Ante.

Adresa za poštu je: Ilijić Mihailo. Trebinje, S. N. Odbor.

У. Т.

из САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА МАКЕ-

ДОНИЈЕ

ГТОДИШЊА СКУПШТИНА САВЕЗА · ФИЛАТЕЛИСТА МАКЕДОНИЈЕ

Тодишња скупштина одржана је 12 априла у дворани поште бр. 2, на којој је било присутно много филателиста из самог Скопља, а многи су дошли и из унутрашњости. Свих 11 подружница, колико их овај Савез има, послале су своје делегате.

Рад се развијао према утврђеном дневном реду и одмах, после читања извештаја, развила се бурна и плодотворна дискусија. Скоро сви дискутанти, у име својих подружница, протестовали су против високих номинала поштанских марака; против неуредног снабдевања маркама СТТ ВУЈНА; против начина размене с иностранством; против кључних марака.“ :

Констатовало се да су ови моменти штетни за нашу филателију и да коче

правилан развој филателије, а, у исто време, то су узроци због којих опада интерес за скупљање марака, особито код омладинаца и бројно стање чланства по подружницама. Поштанске марке треба да буду весници наше социјалистичке изградње, мисионари југословенског социјализма, те као такве треба да продру у најудаљеније кутове света, како би се јавност по џелој земљиној кугли што боље и верније упознала са нашом стварношћу. А ово се може постићи само тако, ако се филателији створи широко поље за њену делатност, а да јој се уклоне с пута сви узроци који коче њен рад: да се марке издају у великим количинама: да се укину ограничења у погледу размене с иностранством; да се омогући куповина марака на свима већим поштама у држави; да снабдевање маркама ВУЈНА преузме на себе СФЈ, како би се постигла једновремена и подједнака деоба ових марака код свих републичких савеза. Овде напомињем да до данас филателисти Македоније нису примили најмање 10—15 серија марака СТТ ВУЈНА.

После поздравних говора»и дискусије изабрана је нова управа:

Управни одбор: Претседних Мане Хапи-Пецов, П-претседник Димче Георгиев Т секретар Јордан Џешевски, П секретар Иван Клисаров, благајник Т. Салов: чланови управе: Радован ПЏејин из Скопља, Цветко Шулевски из Скопља, Ђорђе Оџаклиев из Битоља, Стојан Христов из Т. Велеса, Методи Михајлов из Куманова и Блаже Тринчевски из

Гостивара. Надзорни одбор: Претседник Богог Богоевски, чланови: Петре Киприновски

и Ефтим Чешмимџиев.

Суд части: Претседник Деспот Колачевски, чланови: Ђорђе Настов и Васо Михајлов.

Делегати за год. скупштину СФЈ: Светолик Наумовски из Скопља, Димче Георгиев из Скопља, Јордан Пешевски из Скопља, Методи Михајлов из Куманова. Стојан Христов из Т. Велеса, Аспарух Груевски из Битоља, Тодор Христов из Штипа, Осман Лифтари из Гостивара, Бењамин Самоковлија из Прилепа и Никола Талевски из Охрида.

С. Ф. М. има 11 подружница са укупно 628 чланова.

(БЕЖЕ

206