Filatelista

Х 5

· ране е 1 |огбе | |

„CUPEX” Međunarodna izložba maraka u Havani održaće se u aprilu mesecu 1955 godine. — Na ovoj izložbi — koja se održava povodom 100-godišnjice prve poštanske marke Kube, u glavnom će se prikazati marke američkih država, ali poseban deo će biti posvećen i klasičnim markama celoga sveta, kao i tematskim zbirkama.

1. Republička izložba maraka Bi H u Sarajebu. — Pretstavnici Saveza filatelista BiH na II. Kongresu filatelista održaıiom Uu Ljubljani u julu o. g. preuzeli su obavezu, da će u 1955 godini održati SVOJ Prvu republičku izložbu maraka u Sara-, јеуц.

Kako saznajemo Izložbeni odbor je već i oformljen, te je Uprava Saveza filatelista BiH donela neke važne zaključke, među kojima i to, da izlagači na ovoj izložbi mogu biti jedino članovi SE BiH, kako bi na taj način dobili jasnu sliku o dostignućima Saveza — Као 1 о тађешјаји kojim raspolažu članovi SF BiH-e.

Izložba će se prirediti u zgradi Direkcije PTT — a biće otvorena 6. aprila 1955 godine. — Za vreme ove izložbe održaće se u Sarajevu i IIT. redovna godišnja skupština SP Jugoslavije.

„NORWEX 1955 — OSLO” je naziv velike međunarodne izložbe, koja će se održati u Norveškoj povodom 100 godišnjice ргуе poštanske marke Norve“ke. — Za ovu ·izložbu vlada veoma veliko interesovanje širom celog sveta, tako da su već sve izložbene vitrine u prethodnoj prijaVi zauzete. — Jzložba će se prirediti u Umetničkoj galeriji u Oslu od 4—12 јита 1955. godine.

Interesanino je napomenuti da se na OVOJ izložbi ne mogu Лада sledeće zbirke: Omladinske. tematske, zbirke mašinskih Žigosanja. pisma prvog dana, maksi mum-karte, taksene (fiskalne) vrednosnice niti literatura. — Izložba stoji pod pokroviteljstvom PFIPE. U počasni međunarodni komitet ove izložbe za pretstavnika Jugoslavije izabrali su Pretsednika SPJ inž. Živu M. Đorđevića. — Na ovoj izložbi će posle oslobođenja prvi put izlagati i sakupljači iz Jugoslavije.

„Stockholmia — 1955” Odmah posle izložbe u Oslu, i to od 1—10 Jula 1955 godine će se održati velika međunarodna izloгђа роуодот 100 godišnjice prve švedske marke — u Stockholmu.

Istovremeno će se održati redovno godiŠšnje zasedanje Međunarodnog saveza fila-

telista (PIP-e) u Stokholmu, što се зуакаko još povećati interesovanje za ovom me-

_ đunarodnom izložbom. 5

Iz dosadašnjih rezultata se vidi, da će ova izložba biti jedna od najvećih međunarodnih izložbi maraka poslednjih godina, jer — iako je bilo predviđeno svega” 1200 vitrina (velikog formata — za 12 listova) — u prvoj prijavi se prijavilo izlagača za preko 2400 vitrina, tako da će biti neophodno da izložbeni odbor menja prvi

” plan i da se postara o još jednoj zgradi,

jer sadašnje prostorije nisu dostatne za smeštaj prijavljenog maferijala.

ı Ina ovu izložbu, kao i ma onu u Oslu — mogu se prijaviti samo oni izlošci, koji su barem na dvema nacionalnim izložbama dobili prvu nagradu. — Svaki izlagač Je dužan sa izloškom prikazati i dosadašnje dve najveće nag?žade, koju su ma izložak dobili.

NACIONALNA IZLOŽBA MARAKA U VADUZU. U glavnom gradu male re-

publike Lihtenštajn — fakođer će se u 1955 godini održati velika filatelistička manifestacija — no u užem obimu, nacio-

nalnog karaktera. na kojoj će osim sakupljača iz Lihtenštajna moći učestvovati i sakupljači iz Švajcarske.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA U МЈОJORKU iako će se održafi u 1956 godini. već su sada oformili Izložbeni odbor 1 га= zaslali prve prospekte. — Po svojoj meni i predviđanjima u pogledu materijala koji će se prikazati — ova će izložba nadkriliti sve ranije, jer se predviđa, da će biti izložaka! u preko 6000 vitrina, koji će se raz-– mestiti u 12 paviljona. — Izlošci će se grupisati prema državama i kontinentima, dok će se tematske i slične zbirke prikazati u odvojenim paviljonima.

TIEĐUNARODNA IZLOŽBA U ZAGREBU 1956 GODINE. Pilatelistički Savez Hrvatske je na II Kongresu filatelista Jugoslavije — održanom u Ljiubljani primila na sebe obavezu da u 1956 godini u Zagrebu' organizuje Prvu posleratnu međunarodnu izložbu — koja će istovremeno biti III Jugoslovenska filatelistička izložba. — Ova će se izložba održati za vreme održavanja već poznatog Zagrebačkog jesenjeg velesajma. — Radni odbor је oformljen i otpočeo svoj rad — što је зуаkako garancija da će sve pripreme biti na vreme gotove i da uspeh ove izložbe neće izostati.

175