Filatelista

'

Biće povučene iz prodaje 19 februara 1955 g, ove marke: :50 с. ultramarin, crvena i žuta (Picardie) 70 с. crvena, ultramarin i žuta (Gas– cogne) 80 c. ultramarin, crvena i žuta (Berri) 1 Е. crna, crvena i žuta (Potion) 2 Е. smeđe-crvena, ultramarin i žuta (Champagne) 3 F. crvena, ultramarin i Žuta (Dauphine) 5 FP. ljubičasta (Marianne de Gandon) 12 P. crvena (Legija časti) 3 15 FP. plava, crvena i sivo-plava (SaintCyr) 18 Е. smeđe-jorgovanasta, crno-plava i plava (Versailles) 18 F. plava i zelena (Villandry).

. || POVLAČENJE IZ TREČAJA MARAKA ZAP. NEMAČKE

31 decembra biće povučene iz tečaja: 16 vrednosti iz serije „brojke” iz 1951—2 godine; — od 1, 2, 3 i 5 M. tipa Holstentor Libeka iz 1948 godine; — marka zarobljenici iz 1953 godine; 2 marke IFRABA iz 1953 godine: — dobrotvorna serija iz 1953 godine.

MARKE ZA POTVRDU PRAVA NA LEDENA POLJA JUŽNOG POLA

Kako piše „Le. Timbre” pored Australije, koja je izdala 5. XI. jednu marku sa slikom izvesnog dela ledenih polja i s amblemom uprave antarktičnih poslova, i Čile će izdati 4 marke: dve za redovnu poštu od 1 i 2 P. i dve za vazdušnu poštu od 10 i 100 P. |

JEDAN POGREŠAN ŽIG NA NAŠOJ POŠTI

Za naše sabirače žigova donosimo siiku žiga pošte Bitolj od 16 januara 1923 g. s

: НТ ПАВЕЛА

pogresnim imenom mesta u ćirilici „ViТО. MARKB KAO IZAZIVAČI SUKOBA

Neke su marke, baš kao i neki ljudi, doživeli žalosnu slavu, time što su postali izazivači sporova.

1900 godine marka Dominikanske Republike, koja prikazuje ostrvo Hispaniolu, sa granicama Dominike tako ucrtanim, da se pružaju i na teritoriju, koju su Haiti smatrali da njima pripada, učinila je da dođe do nezvaničnog rata između te dve zemlje. Tu i tamo je bilo čarkanja sve do 1937 godine, koje godine su 12.500 Haićana prešli spornu granicu, te bili uništeni od protivnika. Spor je konačno okončan 1938 godine. (Yver br. 98—101).

U 1902 godini, marka Nikarague, koja prikazuje dimeći vulkan Momotombo, rasplamtela je diskusiju oko trase DO kojoj će se kopati Panamski kanal. Uticajni ·'Krugovi u Washingtonu dokazivali su da kanalu, ne preti nikakva opasnost od vulkana, ako bude prokopan kroz Nikaragvu. Ali su pretstavnici Paname svima зепаћопа гахдени оуе тагке, па Којшта је sama poštariska uprava Nikarague prikazala dimeći vulkan. Kada su pak izneli i činjenicu, da je samo nekoliko nedelja ranije došlo do erupcije vulkama Momotombo, senat je izglasao da se kanal prokopa kroz Panamu. (Yvert, br. 121—1339).

Kada je, 1930 godine, Španija izdala marke sa likom „gole Maje” u čast umetnika Goje, a povodom izložbe u Sevilji, španska poštanska uprava bila je preplavljena protestima iz celog sveta. Između ostalih, jedan Švajcarac je izjavio: „IMMilioni nevine dece sakupljaju marke!” Španija ne samo što je odbila da povuče тагke iz opticaja, nego je još i povećala tiraž. (Zumstein, br, 453—461).

Diplomatski odnosi između Engleske i Argentine bili su ugroženi 1933 godine. kada je Engleska izdala seriju maraka povodom. stogodišnjice svoje vladavine nad PFPalklandskim „ostrvima. Argentina, koja je takođe polagala pravo na ova ostrva, odbila je da prizna marke, i izdala je svoju marku, koja pokazuje da odnosna ostrva njoj pripadaju. Spor, koji još i danas traje, često se naziva „Бика тагкаma”. (Yvert, br. 63).

PROGRAM IZDANJA FRANCUSKE ZA

1955 GODINU

Državni sekretarijat za PT objavio je program izdanja za Francusku za 1955 50– dinu; predviđa se 38 raznih maraka:

1) Četiri marke s grbovima, koje smo objavili već napred u ovom odeljku.

2) Šest maraka iz grupe naselja i spomenici: 6 FP. (Bordo), 8 P. (Marselj), 10 PF. (Nica), 123 F. (Cahors), 18 PF. (Uzerche) ı 90 F. (neko mesto iz departmana OutreМет). 3) Jedna marka iz serije luksuznih Droizvoda: 25 PF. (rukavičarstvo).