Filatelista

sanina slika s naslovom „Slike od mara–= ka”. U tekstu se govori o nekom Francuzu, Žoržu Renijeu, koji „zadivljujućom veštinom” stvara slike' od poštanskih maraka. Svako delo iziskuje ovome čudnom umetniku „oko 500 safi strpljivog rada”.

Slika prikazuje umetnika na poslu, okru- .

ženog svojim delima.

Napominjemo da ideja ovog „umetnika” nije origanalna. Ne zaboravimo kakve su refkosti klasike filatelije propale pre jednog veka ftapetiranjem soba, izradom paravama i drugih predmeta od tadašnjih poštanskih maraka! TI u prvoj četvrti oOvoOE veka upofrebljavane su marke za čudne stvari. Jedan plemeniti čudak mpojavio se na jednom balu u odelu oblepljenom markama, pa je oblepio čak i šešir i štap, čime je izazvao divljenje publike na balu i smejuriju u štampi. A i kod nas se s vremena ma vreme pojavljuju ovaki umetnički produkti, kao i onaj poslužavnik, koji je bio izložen na Juzifu I.

Dr. B. N.

POŠTAR I PISMO

U svojoj rubrici „Uzgredni razgovofi!” „Politika” od 10. IV. 1957 donosi jedan članak pod maslovom- „Poštar i pismo”. Reč je o predlogu pismonoše Jovana Vranića, koji podnosi na osnoVu onoga što je „video na pismima Moja sfižu iz mekih drugih zemalja”: upotrebe i kod nas etikete sa mašinskih brojača, koje zamenjuju marke. Potpis inicijalima N. 51.

Desetak dana ranije po istoj stvari. bilo je reči i ma godišnjoj skupštini SPS-a. Ne bi bilo loše da etikete i frankofipi rasterete masovnu upotrebu poštanskih maraka kod nas. O gašenju poštanske marke i isključivoj mumpotrebi frankotipa i etikefa, nemoguće je i govoriti.

Dr. B. N.

VRŠNJAK FILATELIJE

„Politikin zabavnik” od 6. TV. 1957 donosi poveći mapis „Vršnjak filatelije”. Lirski tekst ove priče posvećen je Teodoru Šampionu. Priča je vrlo sladunjavo iznesena, fako da, hfeli ne hteli, zbog izmenjene istine i stvarnosti, ipak od srca pozdravljamo ovaj mapis. To činimo tim mre, jer se radi o popularnom listu, koji čitaju hiljade mladih, a ova lirska pričica može ih samo zagolicati za mašu filatelističku „strast”. Dr. B. N.

FILATEMNIJA, glasilo FSH.

U br. 5 za maj 1957 objavljeni su ovi članci: Nastavak članka B. Ercegovića „Sto govore pomorski i brodski žigovi na-

ših luka i pomorskih ртива. u našim pri-

brežnim vodama”. — S. Valdera „Sto govori staro pismo”. — Nastavak članka Dr. S. Mecgera „Marke dokumentiraju kako se svjetska povijest odrazila u Arktiku i Antarktiku”. — Z. Dujmovića „Tako bijaše nekad u H. F. D.? — D. T'eodorovića „Susret s umjetnikom Ferdom Bisom”.

U br. 6: D. Novaka „60 godina Hrvatskog filatelističkog društva u Zagrebu”. — Dr. I. Baha „Zbirke maraka u umjetničkim muzejima”. — Z. Stošića „I Hrvatska filatelistička izložba prije 50 godina”, — KK. Brkljačića „Gutenbergova izložba maraka”. — Završetak članka „Što govore pomorski i brodski žigovi naših luka i Đomorskih pruga mu našim mpribrežnim VO-

dama”. — V. Fleka „Rehabilitacija jedne marke”. — Ž. Zrnca „Filatelija i omladina”. — R. Markusa „Redovito izdanje ili slučajnost. ~

POŠTANSKI „RAT” OKO ANTARKTIKA

Pod ovim naslovom donosi „Borba” u broju od 9. VI. 1957 pod gornjim naslovom članak od svog specijalnog dopisnika iz Melburna, A. Stefanovića. Uz opis australiske marke u tečaju od 2 šilinga (V. „Nove marke” u broju 5—6) dat je pregled izdanja raznih zainteresovanih država: Novog Zelanda, Argentine, Čilea, V. Britanije i Argentine.

CUMŠTAJNOVI KATALOZI ZA 1958 GODINU

Početkom septembra pojaviće зе 41 1хдаnie CUMŠTAJNOVOG KATALOGA РОŠTANSKIH MARAKA EVROPE ZA 1958 GODINU (ZUMSTEIN EUROPA — BRIEFMARKENKATALOG). Sa svojih 1400 strana i mnogo hiljada novih cena, Које odgovaraju današnjim #tržišnim „cenama, ovo novo izdanje očekuje se s nestrpljenjem u celom filatelističkom svetu. Isto tako i CUMŠTAINOV KATALOG ZA ŠVAJCARSKU I LIHTENŠTAJN (ZUMSTRIN SCHWEIZ - LICHTEENSTEIN KATALOG 1958) sa svojih stotinak strana, mnogim slikama, praktičnog džepnog formata. |

Prvo izdanje Cumštajnovog kataloga Švajcarska -– Lihtenštajn bilo je razgrabljeno za dva meseca. Dopunjeno novo izdanje izišlo je pre mekoliko nedelja i sa svojih 550 strana, 1300 slika i 12000 cena učvrstilo se kao standardno delo švajcarskih i lihtenštajnskih filatelista.

ŠIHZDESET GODINA HRVATSKE ORGANIZOVANE FILATELIJE

Časopis čehoslovačkih filatelista „FILATELIE” u broju 11 donosi pod gornjim na–

151