Filatelista

marku padne po jedna leva polovina od desnog vodoznaka i po jedma desna polovina od levog vodoznaka.

T kod ovog vodoznaka malazimo brojčamu oznaku papira, koja je sada u četvoтопсаопота окушлец, ан, јешпо Код оуог izdanja, ne sa brojkom VI, već sa ТУ. Каko je i zašto upotrebljen znak IV, nije poznato. Možda je i slučajna greška! A da je zaista IV a ne VI, utvrđuje se prema položaju kmstića na vrhu krune. Pravilan

| Tan Ul

Па

АЕ па

heraldički crtež krune je s krsticem nagnu-– tim ma levo; kad se gleda s lica marke, vidi se kod normalnog položaja Mkrstića ma kruni, oznaka — pogrešna ili namerno izmenjena — IV. — I ova je oznaka bila stavljena u prazni prostor između četiri krune i to jedanput ma tabaku od 400 maraka. Prema tome i ove marke s tom оглаkom vrlo su retke, a retkost im je pojaсапа 1 Ктафкосоп vremema upotrebe foga vodoznaka — od 1. VII. 1908 do jamuara 1909 g.

Ovaj vodoznak se sastoji izmešto razlivenih, manje markaminih, debljih limija. Ovo je bilo pojačano još i lošijim materijalom papira. A još, izgleda, bio je u upoftrebi ne samo jedam eguter! Zato se kod ovog vodoznaka javljaju manja ili veća međusobna odstupanja u crtežima.

Položaj kruna prema slikama maraka: kod franko i novinskih maraka je uspravan, a javlja se, vrlo retko, i izvmnut, a Još ređe u ogledalskim slikama oba гројоžaja; kod porto maraka normalan je ležeći položaj s krstićem s leve strane okrenutim mnamiže, a javlja se i izvmut i u ogledalskim wsligama. Glavme odlike ovog vodoznaka su: čeoni obruč je širok ili bolje, visok 3!/ mm: četvorougaonici u mjemu, po dva sa svake strane temene veze, kvadratnog su oblika i jednaki među sobom; iznad tih krajnjih kvadratića malaze

~

se polukružni luci; obimna limija krune Je zaobljena; dve paralelne linije, koje ograničavaju široku temenu vezu, ne teku skroz . paralelno, već se više srednjeg luka (raspinjače) razilaze u stranu; najupadljivija je odlika crtež i položaj krstića na vrhu krune: „kružić koji nosi krstić, jedva dodiruje obimnu liniju krune, — ftakoreći lebdi izmad krune, sitan je i ponekiput mu je Dovršina potpuno ispunjena, a krstić je jako nagnut prema kruni, pa je često skoro horizonatan. S ovim vodozmakom. izdate su: framko marke M. br. 91x — 97x i 99x — 106x; novinska marka M. br. 108x%; porto marke M. br. 19% — 24x%x.

S ovi mvodoznakom poštanska uprava, izgleda, mije bila zadovoljna, a možda ni s kvalitetom papira, te menja fabriku papira, i u januaru 1909 g. javljaju se marke s novim vodoznakom sličnim prethodnom (SI. 8).

Slika ovog novog vodoznaka u glavnom je ista kao kod prethodnog, ali ima takvih razlika, koje ga izdvajaju mu posebam Tip. Na prvom mestu 5ад пета više oznake papira; ona je potpumo napuštena. Vodoznak je sastavljem iz oštrijih, tamjih i jasnijih linija. Sem toga, još su i ove odlike ovog vodoznaka: širina čeonog obruča је 3 mm; četvorougaonici, na koje je podeljen čeoni obruč, kod ovog vodoznaka su različmi, — spoljni su širi, unutarnji duži: luci iznad krajnjih četvorouglića su spljošteni; obimna linija krune je uglasta; linije koje ograničavaju široku temenu vezu, teku skroz paralelno: krstić i kružić su krupniji i jasniji; kružić potpuno naleže

na obimnu liniju u temenu, a Кгене је mamje nagnut.

Položaj ovog vodoznakjka je kao kod prethodnog: kod franko i novimskih maraka uspravan, a kod porto maraka položen; ima ga pored normalnog i izvrnutog, a nalaze se i mjihove ogledalske slike.

Ovaj vodoznak nalazi se kod ovih izdanja maraka: kod franko maraka M. br. 91y — 107y; kod novinske marke M. br. 108y; kod porto maraka M. br. 18—25.

(Nastaviće se)