Filatelista

ЈЕДАН СКУПО ПРОДАТ СПЕЦИЈАЛИТЕТ

Недавно је плаћено на једној лицита--

цији у Њујорку 9.200 долара за једну

марку за ваздушну пошту од 24 цента

САД, издату 1869. године, са изврнутим средишним делом слике. Ову је суму платио један холандски аматер, који је пратио лицитацију преко телефона, па је тим путем и своју понуду учинио.

ЈЕДНО ПОРЕЂЕЊЕ

Док је југословенска поштанска управа издала 3. јула за прославу 20-годишшњице народног устанка пет марака од 15, 20, 25, 60 и 100 динара и 1 блок од 200 динара (у наклади 30.000 ком.), а товодом Београдске конференције 1. септембра четири марке од 25, 50, 250 и 200 динара и 1 блок од 1000 динара (тираж 45.000 ком.), — дотле је Египат 23. јула издао поводом прославе годишњице своје револуције пет марака од 10, 10, 10, 35, 35, м. и 1 блок од 100 м. са накладом блока 250.000 ком.

Поредећи ова издања падају у очи свим филателистима, а нарочито југословенским, велике сличности у поводима издања, у обимима издања (број марака и по 1 блок) и по времену издања, а још веће разлике у величини наклада (нарочито блокова) и ценама (номиналним) тих издања. Какво ће задовољство изазвати код филателиста набавка египатске серије у вредности око 300 динара и југословенских: прве од 720 и друг еод 1825 динара, а још при томе лака набавка код египатског издања са великом накладом, а код југословен-

ских, због малог издања блокова, скоро немогућно (за велики број сакупљача) или са још знатним доплатком трговцима, у чије су руке одмах по пуштању. у течај отишли југословенски блокови. Свакако да нам неће привући партнере из иностранства овако скупа и са безразложно ниским накладама издања, а то ће изазвати штету и Филателистима, па и поштанској управи.

НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ПИОНИРЕ У МАРИБОРУ

Вредно мариборско филателистичко друштво, у циљу да заинтересује младе пионире за идејно и ликовно решавање садржаја поштанских марака, расписало је при крају прошле школске године наградни конкурс за пионире, ученике основних школа мариборског среза, под именом „Како замишљам пошттанску марку“. Конкурс је био везан за одржавање Југословенских пионирских игара. Интересовање за конкурс било је велико; до предвиђеног рока приспела су 383 ликовна решења. По оцени посебне комисије награђено је 6 цртежа ученика мариборских основних школа.

НОВЧАНА РЕФОРМА У БУГАРСКОЈ

„Информативни билтен амбасаде НР Бугарске" објављује да је донета одлука да се од !. јануара 1962. новац који се налази у оптицају замењује новим; 1 нови лев за 10 старих. Од 1. јанувра' до 31. марта 1962. стари новац ће се обавезно примати без икаквог ограничења у обрачуну — 10 старих за 1 нов.

ПРИТОДНЕ МАРКЕ ПОВОДОМ БЕОГРАДСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ .

Поводом одржавања конференције шефова држава и влада ванблоковских земаља Заједница ЈПТТ издала је: две пригодне спомен марке за редовну пошту од 25 д. црно-мрке и од 50 д. црноплаво-зелене боје; две марке за вазду-

ЕММТО5ТОМ СОММЕМОВАТТУЕ РЕ TIMBRES-POSTE ЕМ15 А ГРОССА5ТОМ DE LA CONFERENCE DE BEOGRAD ЕМ SEPTEMBRE 1961

LP Administration des postes (Communa– ute des PT'!'T Yougosloves) a mis en cours еп date du ler septembre une sćrie commemorative de quatre valeurs avec un

139