Filatelista

сопственичке страсти појединаца, што

ће блок као риједак, због мале накладе, постати извор штшекулисања и махинација. Оно што је, међутим, тај блок требало да испуни: да и он још једном каже и прошири истину о нама, о нашем човјеку, његовој прошлости и "стремљењима, да лик друга Тита на блоку зађе у сваку пошту, да буде употребљен на многим поштанским пошиљ= кама и да путује свијетом и говори 0 Дану пригодом којег је издат, да употпуни казивања о борби народа ове земље под руководством СКЈ и друга Тита за своју слободу, независност, за социјализам и мир у свијету и за равноправне односе међу народима и државама, — са ниском накладом, са немогућношћу · добивања на највећем броју пошта, овај блок, издат поводом

20-годишњице народног устанка, поста-

предмет за који се, на жалост, многи интересују (и филателисти и нефилателисти) само ради цијене коју ће он постићи због ниске накладе и због шпекулација које се чине и које ће се неминовно чинити. Ето зато сваки организовани филателиста и овом приликом понавља оно што је небројено пута из његових редова потекло: наша поштанска марка треба и мора да буде и остане вјерни одраз стремљења нашег чо-

вјека, да буде снага која ће својом масовношћај крчити путове до задњег кутка, гђе год пошиљка франкирана поштанском марком може да стигне.

И свом приликом треба рећи да је вријеме и да је неопходно схватити чињеницу о постојању организоване цјелине, Савеза филателиста Југославије — друштвеног фактора који је најпозванији да у име организованих филателиста Југославије може и треба квалификовано да сугерише, предлаже и учествује у рјешавању свих оних питања која су пссредно или непосредно везана за Ффилателију, па она била организована или не. До сада, и поред извјесних "позитивних корака на овом плану, мора се истаћи да сарадње у много случајева вије било. Баш због тога је и оправдана бојазан да и сугестије, критике и мишљења чланова и организација филателиста Југославије због немилих појава резаних марака Црвеног крста и пригодног блока у част 20-годиштњице народног устанка са ниском накладом не добију одговарајуће мјесто и правлино тумачење. То би у сваком погледу имало више штете него користи и за филателију и за поштанску марку као пропагандни елеменат и вид културне делатности човјека.

, Ибро Харашлић

ДОБИТНИЦИ НОБЕЛОВИХ НАГРАДА НА ПОШТАНСКИМ МАРНАМА

Шведски хемичар Адолф Нобел (рођен

21. Х. 1883 у Штокхолму) пронашао је.

1867 тодине динамит, после тога малодимни барут и др. Производњом експлозива и експлоатацијом нафте стекао је огромно богатство. При крају свога живота већи део своје велике имовине (од 31 милиона шведских круна) тестаментом од 27. ХТ. 1895 одредио је за сснивање задужбине, из које ће се, од камата, додељивати награде појединцима или организацијама — без обзира на народност — који су стекли велике заслуге за човечанство открићима у областима физике, — хемије, — медицине или физиологије, — стварањима књижевних дела која се нарочито истичу племенитошћу идеја, и успешним залатањем на ширењу братства међу народима, смањења или укидања стајаћих војски и оснивања, односно повећавања броја мировних конгреса.

После Нобелове смрти (10. ХЏ. 1986 У Сан Рему) била је, 1900 године, основана Нобелова задужбина у Штокхолму, а додељивање награда из ње почето је 1901 године, на дан његове смрти.

Нобелов лик види се на маркама Шведске из 1946 године (Михел бр. 325 и 326), издатим приликом 950-тодишњице његове смрти.

Добитнике негграда одређују комисије ових научних установа у Шведској: за физику и за хемију Шведска академија наука; за медицину и физиологију Каролински медицинско-хируршки институт; за књижевност Шведска академија, за мир пак комисија, коју одређује норвешки парламент.

До сада је додељено преко 300 нагтрада. Награде су додељиване живим поједивцима и постојећим организацијама; према томе, оне се не дају само за већ учињена дела, већ и за потстицање и помоћ за даље радове корисне за човечанство; Добитници награда су све лица која су овојим проналасцима и делима учинила велике користи човечанству. Међу њима има људи из разних крајева света; нижу се имена особа познатих у целом свету: поред Немаца Рентгена, Планка, Ајнштајна, Беринга, Коха, Ерлиха, Момзена, Мана налазе се имена

135