Filatelista

„O ољ2Е __—-____Ф____

BRINE VESTI

100-ICA IZDAVAČKOG PREDUZEĆA SCOTT

Pre 100 godina, juna 1867. počela je sa radom izdavačka kuća Scott, danas toliko poznata po katalogu poštanskih maraka. Proslava stogodišnjice otpočeće međunarodnom izložbom maraka INTERPEX, koja će se održati u Njujorku u vremenu od 17—19 marta. Ovde će biti prikazana istorija izdavačkog preduzeća ı Scott kataloga za proteklih 100 godina. Izloženi će biti razni pokloni pojedinaca, grupa i filatelističkih organizacija darovani Scott firmi kroz mnogogodišnju uspešnu ргоpagandu filatelije.

ŠVAJCARSKO ŠTAMPANJE ŽIGOSANJA

Poslednjih godina sve je veća potražnja za kovertima prvog dana, pa je posao oko njihovih priprema prilično pozamašan, osobito ako je reč o filateliji kao što je švajcarska čija popularnost raste u celom svetu.

Švajcarskom sajđijskom „preciznošću prihvatili su se i kod pripreme koverata prvog dana. Pedantno lepljene marke na tačno određeni prostor koverte omogućuje da se na takve filatelističke celine vrlo jednostavno otiskuje pečat poništenja mašinom kao kod štampanja, mesto ručnim ili mašinskim putem pojedinačno. Tako švajcarska pošta rešava i ostvaruje istinski „koverat prvog dana” zahvaljujući baš toj brzoj tehnici štampanja, jer je mašina u stanju za par sati da ožigoše na stotine hiljada koverata na sam dan izdanja. TEMATSKE MARKE,

U toku 1966. godine u celom svetu izdato je 4966 tematskih maraka klasificiranih u 108 tematskih grupa. Ove marke svrstane su alfabetski po tematikama, a svaka tematika posebno abecedno po državama u knjižici izdatoj od Američkog tematskog udruženja. Brošura od 32 strane, sa rednim brojevima Scott kataloga, staje S 2.00, i može se maručiti preko AMERICAN TOPICAL ASSN., 3300 N.50th STREET, MILWAUKEE, WIS. 53216, USA.

AMERIČKA MARKA PRODATA ZA 5 48,000

Najviša cena ikada ostvarena za ројеdinačnu američku marku od 48 hiljada dolara plaćena je ovih dana.

Marka od 5 centi, crno-bela, sa slikoni Džordža Vašingtona, na plavičastom papiru, do sada jedini poznat neupotrebljeni primerak provizorne pošte iz MILLBURY, MASS., prodata je na jednoj licitaciji u Njujorku. To je jedina od mnogih maraka koje su upravnici pošta izdavali

u razni mgradovima pre prvog Federalnog izdanja 1847. godine.

Među drugim retkostima Jjedam kovcrat sa provizornom markom poništenom sa NEW HAVEN, CONN., bio je prodat za S23,00, dok LOCKPORT, N. Y. pečat sa isto tako Jednom od provizornih maraka na kovertu doneo je vlasniku S 14,000.

EMIL — 263 AMPHILEX

Maja 8, Holandija će izdati tri marke povodom Amphilex-a — međunarodne izložbe maraka koja će se održati u Amsterdamu u dane 11—12. maja. Svaki primerak biće reprodukcija od retkosti holandskih maraka iz 19. veka. Tako će: 5 centi plava marka iz 1852. biti nominale 20 centi, I0 centi crvena iz 1864. dobiće nominalnu vrednost od 25 centi, a 20 centi tamno zelena iz 1867. u reprodukciji nosiće vrednost od'75 centi. Marke će biti prodavane na izložbi samo imaocima ulaznica. Pristup ı marke (nominale 20 — 25 — 75 centi) stajaće sve zajedno 2.50 Guldena.

ČEHOSLOVAČKA IZDANJA

Da li ste znali da je na inicijativu Čehoslovačkog filatelističkog saveza izrađen plan izdavanja maraka sve do 1970. godine, sa namerom da se da dovoljno vremena pripremaocima maraka (crtačima, slikarima, graverima, itd.) za što solidniju pripremu?

Interesantno je isto tako pribeležiti da je planirano, tj. ograničeno svako pojedinačno godište sa 75 novih maraka, čija nominalna vrednost nesme preći 70 kruna (125 n. dinara). Od ovog će se odstupiti u 1967. i 1968. godini, u kojima će se dodati na gornje ograničenje još i izdanje izložbe „Praga 1968”.

M. Šanta