Filatelista

сваку вредност узета друга боја хартије како би се већ по боји опа- ' жала разлика франкатурне вредности марке, јер је штампа за све марке била црне боје. ( Умег! 1—4).

Марка од 9 кр. која је штампана на хартији роза-љубичасте боје постоји, међутим, и на хартији зелене боје (до данас позната само у три поништена примерка). Ова погрешка настала је свакако случајношћу при штампи марака од 9 кр. кад је радник који је улагао хартију у машину погрешно видео наопако бројку 9 као бројку 6. То се несумњиво догодило само са једним табаком, вероватно пробним отиском, јер се само тако може објаснити проналажење само три поништена примерка ове погрешне марке. Од та три примерка, _ два су на писмима а један је на отсечку са целим жигом. Једно писмо се чува у Берлинском поштанском музеју а друго је било у Фераријевој збирци а данас се налази у некој збирци у Америци.

Интересантно је да су оба примерка на писмима искоришћена као франкатурне вредности од 6 кр. дакле за обично писмо, што значи да ни поштански службеници ни пошиљалац писама нису приметили да је франкатурна вредност 9 кр. Сви су гледали на боју хартије а бројка 9 кад се гледа наопако види се као 6.

СЛУЧАЈНИ НАЛАЗИ

Грешке у Филателији су увек случајно настале, то је опште позната ствар. Случајно су и откриване, то треба да потврде и овде описане згоде из Историје Филателије.

Познати белгијски сабирач Неутап5 прича у својим успоменама

како је дошао до неких реткости белгијских поштанских марака. " Тако он износи да је у току првог светског рата, једног јануарског

дана 1918 године ушао у поштанску зграду малог места близу фронта да би купио нову белгијску серију црвеног крста (УхегЕ 150—163). Поштански службеник је припремао да затвори пошту иако је било негде рано по подне. Објаснио ми је да услед непрекидног понављања бомбардовања пошта обуставља посао, а узгред рече да нема серија црвеног крста већ да му је остао само један табак од 10 сантима (Мо 153) који врло љубазно пружи кроз поштански шалтер. Узео сам пружени табак и безвољно погледао како изгледа, унапред рачунајући да га нећу узети, јер шта ће ми сто комада од 10 сантимаг Међутим, чим сам загледао табак у рукама, прича Неутапз5, одмах сам га задржао и врло задовољно платио његову номиналну вредност. Све марке у табаку биле су са двоструким претиском. То је једини познати табак нађен у Белгији са двоструким претиском на маркама Црвеног крста.

Исти сабирач у својим успоменама испричао је још једну случајност која му се догодила у његовој каријери. На филателистичкој изложби у Брислу, 1921 године купио је три табака од 50 сантима, на пошти у самој згради изложбе. То је била марка издата баш за ту изложбу ( Умег; 187). Пошто је прегледао изложбу, Хеманс се вратио у своју канцеларију и узео да прегледа купљене табаке марака. На његово веома пријатно изненађење један табак водоравно није био зупчан. И овај налаз спада у једине познате примерке водоравно незупчане марке за изложбу у Брислу 1921 године.

Нема разлога да се посумња у веродостојност причања овог по знатог филателисте. Али свакако да је мало њих који се могу похвалити сличним догађајима с]

М. К. Ивановић