Filatelista

ПАЖЉИВО ЖИГОСАЊЕ ПОШТАНСКИХ МАРАКА

Годинама и деценијама филателисти целог света покушавају да се изборе за пажљиво жигосање поштанских марака налепљених на писма и друге пошиљке. У многим земљама то жигосање доведено је скоро до савршенства (Швајцарска, Холандија) али у многим земљама исто тако не води се ни мало рачуна о томе како ће марка изгледати после употребе на писму, а основи Филателије почивају на поништеним маркама, макар колико да се данас филателисти ограничавају на сакупљање чистих (непоништених) марака. Масовна Филателија неће још дуго бити она која се бави само чистим поштанским маркама. Још дуго ће масовно сакупљање марака бити упућено на поништене поштанске марке. Зато се филателисти целог света упорно боре да поштански службеници приликом поништавања марака на поштанским пошиљкама употребљавају чисте поштанске жигове и пажљиво стављају отиске ових жигова преко марака.

У прошлом броју нашег часописа (бр. 121) потсетили смо Заједницу југословенских ПТТ на једно упутство издато пре 40 година о чишћењу поштанских жигова и њиховом одржавању. Овог пута потсетићемо опет поштанску Управу свих наших ПТТ предузећа на једно, такође старо, упутство у коме се дословно вели:

„ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ ПОШТАМА ДА ПРИ ПОНИШТЕЊУ ПРИГТОДНИХ МАРАКА СА ЖИГОМ МЕСТА И ДАНА НАЈПАЖЉИВИЈЕ ПОСТУПАЈУ КАКО СЕ НЕ БИ СМАЊИЛА ЊИХОВА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ВРЕДНОСТ" („Весник ПТТ, 1. ју на 1939, Бр. 12, стр. 260, распис 425).

Да не би заузимали много простора објашњењима како се још увек врло мало води рачуна о поништавању поштанских марака дајемо овде слику једног четверца који је жигосан тако да се не може прочитати ни место ни датум. Пример је драстичан, али и опомиње ...

Другови, поштари, не заборавите да поред филателистичке вредности (која за вас можда и није значајна) поштански жигови имају и правног значаја, јер се понекад поштанским жигом доказује дан и место предаје поштанске пошиљке. Е Пн

4