Filatelista

тајући значај и заслуге за југословенску филателију, на трећој редовној годишњој скупштини Ј. Ф. Савеза одржаној 8. септембра 1935. године установљена је Савезна плакета за заслуге стечене на филателистичкој литератури. Названа је „Плакета Евжен Дероко“. Зар то није најбољи доказ велике вредности овог филателистичког првака и његовог угледа и поштовања које је уживао међу југословенским филателистима. Морамо напоменути да се Дероко поред истраживања српских вредносница и поштанских жигова, бавио и проучавањем југословенских марака посебно марака Словеније. Нарочито је добро проучио марке Краљевине Југославије, тзв. „општег издања“, које су биле пуштене у употребу почевши од 15. ТУ 1921. године. Припремио је специјалан каталог југословенских марака општег издања који је намеравао да изда југословенски филателистичке савез. Али као што је речено за време рата Савез није могао радити па је Дероко овај прикупљени материјал уступио издавачима „Приручника и каталога марака за 1942. годину“.

ХРАНИСЛАВ ВАЛТЕР

капетан српске војске

Дероко је оставио велики број радова из области филателије, Ипак поменућемо оне најглавније: „Историја поштанских марака Србије прва свеска библиотеке Југ. Фил. Савеза Београд 1940; »Die Poststempel von Serfien« 1840—1921« (Српски поштански жигови од 1840—1921). H3Aao Geukm uaconuc »Die Postmarke« 1936. године у засебну свеску коју је Дероко допунио и исправио у часопису “Филателист“ бр. 22/23 за 1938; „Грађа поштанских марака у Србији“ одштампана у „Филателисти“ бр. 6 и 7/8 за 1939. и „Специјалан Каталог југословенских марака ошштег издања.“ . ма"

Ови радови поред других уврстили су га у ред најзнаачјнијих писаца у нашој и страној филателистичкој литератури.

Као човек био је скроман, ненаметљив, тачније речено доста повучен, али зато непосредан и врло срдачан. Умео је лепо и убедљиво да говори и пленио је људе својим шармом и дџуховитошћу. Добар козер, у његовом друштву није никад било досадно. Већ после неколико сусрета са дотле непознатим људима од њих је стварао пријатеље и поштоваоце. У његовој присутности уочавала се она позната чињеница да филателија поред других позитивних и корисних појава, зближава људе разних професија и на разним кул-

12