Filatelista

Онда је дошла пљачка, тај скоро увек веран пратилац свих катастрофа и несрећа, која је разнела и упропастила оно што је преостало. Већ првог дана рата многи напредни сакупљачи, изгубивши збирке, постали су понова почетници. Опет је требало почињати изнова, испочетка састављати збирку, која је сакупљана годинама и годинама, а изгубљена готово за тренутак.

Дошао је окупатор, модеран пљачкаш и експлоататор. Настаје мрачно доба филателије. Не одобрава се рад клубовима, још мање Савезу. Као пауци, преко којих је односио оно што је било најбоље и најскупоценије, ничу трговине за трговином... Оно што није уништио пожар, што је остало од прве пљачке, развукао је окупатор.

Многи филателисти, у беди и у крајњој нужди, одвајали су се од својих марака и, често будзашто, продавали их и тако везивали крај с крајем, многе породице добрих и исправних сакупљача, који су чамили по логорима и у заробљеништву, не знајући праву вредност марака, биле су без милости опљачкане од несавесних и грамзивих шпекуланата. Једном речи, ослобођење је велики број сакупљача дочекао готово без марака или са бедним остацима некада чувених и познатих збирки.

о: о e

Од 1941. године, па наовамо дуга би била листа оних, којих више нема међу нама. Да, по сећању, набројимо само нека позната. имена оних, који су оставили дубоку празнину у нашем спорту: Дероко, Грој, М. Кр. Борђевић, Боровић, Мор, Веса Живковић, Прендић, Веселић, Лучић, Пуља Барић и толики други, који су чинили част нашој филателији и чији би радови, свакако, били штампани и у овом првом броју нашег листа...

После ослобођења требало је почети изнова. Сећам се добро оног спарног дана прошле године, некако у ово доба“), када смо

7) 77. августа 1948. — Ур. – основали Савез филателиста Србије. Било нас је мало присутних; а данас, после годину дана, Савез броји око две хиљаде чланова. Већ после годину дана ево и нашег листа! Општи је утисак: филателија добија, уистину, масовни карактер. Свуда се испољава жеља им тежња да се што пре накнади оно што је у њој изгубљено пре и за време рата. Никада у Србији није било више организованих и правих филателиста; никад се више није водило рачуна о подмлатку и његовом стручном и васпитном уздизању. Данас само омладинска секција београдске подружнице има више чланова него ди сва три бивша клуба у Београду до рата! То је један од највећих успеха Савеза у протеклој години. Истовремено и нада да ће филателија, доиста, кренути правим путем, путем напретка и вишег стручног уздизања њених правих поборника, који ће да буду далеко од штшекулације и назадњаштва.

ИЗЛОЖБА МАРАКА ФИЛАТЕЛИСТА БЕОГРАДА ОД 19—25. ОКТОБРА УГАО ПОП ЛУКИНЕ И МАРШАЛА БИРЈУЗОВА УЛАЗ БЕСПЛАТАН

ацетил ешалона листи 5