Filatelista

ДЕЦЕМБАРСКА ИЗДАЊА НАШИХ МАРАКА

Југословенским филателистима пружа се прилика да своје збирке употпуне новим пригодним маркама које ће се појавити током децембра 1969. Програм издања поштанских марака унекодико је измењен тиме што је доплатна марка за „Олимпијску недељу“ померена унапред, те је изишла крајем новембра уместо 1. децембра, а у децембру је додата једна нова пригодна марка која програмом није била предвиђена. Та нова марка посвећена је прослави 50-годишњице Љубљанског универзитета.

Прва пригодна марка која излази у децембру прославља јубилеј Љубљанског универзитета. Њено пуштање у течај предвиђено је за 9. децембар. Марка је у номинали од 0,50 динара и носи слику зграде Универзитета у Љубљани према ликовној обради Божидара Јакца, професора и сликара из Љубљане. Марке су штампане у Заводу за израду новчаница у Београду, у табачићима од по девет марака и у тиражу од два милиона примерака. На белим маргинама табачића налази се пригодни текст: ,50 летница Словенске универзе 1919—1969".

Друга пригодна марка, која ће се појавити на шалтерима наших пошта 17. децембра, посвећена је прослави 300-годишњице оснивања Загребачког свеучилишта. И ова марка је у номинали од 0,50 динара. Израђена је према ликовном решењу академског сликара А. Миленковића из Београда, а штампана у Заводу за израду новчаница у табачићима од по девет марака и у тиражу од два милиона комада.

Трећа пригодна марка биће пуштена у течај 19. децембра, на дан прославе ослобођења Подгорице, данашњег Титограда. То ће бити трећа пригодна марка у низу којом се прослављају 25-тодишњице ослобођења главних градова наших република. На марки је приказан грб Титограда, према ликовној обради коју је дао сликар Андреја Миленковић. Марке су штампане у Заводу за израду новчаница у Београду, у табачићима од по девет комада, а у тиражу од два милиона примерака. И ова марка је у номинали од 0,50 динара.

За сваку од ових марака, поштанска управа ЈПИТТ припремила је по један пригодни коверат, који ће бити пуштен у продају истовремено са одговарајућом пригодном марком, по уобичајеној цени од једног динара за коверат.

Пригодни жигови. — Последње декаде новембра код поште у Загребу 1 одобрени су били за употребу следећи пригодни поштански жигови:

20. новембра пригодни жиг поводом Ш балканског шампионата у мачевању, који је одржан у Загребу;

23. новембра пригодни поштански жиг поводом УГ републичког купа аеромоделара, одржаног такође у Загребу;

27. новембра пригодни поштански жиг поводом свечаног отварања Хрватског народног казалишта.

М. К. Ивановић

32