Filatelista

БЕОГРАДСКА КОНФЕРЕНЦИЈА

Као што се види у извештају оцењивачког суда Изложбе марака „Београд 69", на изложби је учествовао и друг КРСТЕ ЦРВЕНКОВСКИ са излошком „Београдска конференција".

Ова изложба посебно је акцентирала групу изложака који показују историју и развој Београда, односно мотиве који се односе на тему „Београд“.

У овој групи посебно се истицао изложак друга Црвенковског, јер је веома јасно указао, у првом реду омладини и људима који мало знају о филателији, како се кроз филателију манифестују и бележе поједини историјски догађаји и збивања, који временом постају предмет светске дипломатије и светске историје.

Поштанске марке које обележавају дане Београдске конференције несврстаних земаља, које смо видели и код других излагача на овој изложби, сврстане су у општу збирку марака Југославије или у збирку са мотивима Београда и оне за шири круг посетилаца остају незапажене. Међутим, збирка друга Црвенковског на тему „Београдска конференција“ издваја и истиче ове марке на посебне коверте. Ако се томе дода и то да се на сваком од коверата поред ових марака налази и потпис шефа државе, учесника конференције, чију земљу коверат и репрезентује, онда је заиста сувишно објашњавати колико је овај изложак поучан, и изнад свега погодан за очигледну, документовану пропаганду филателије.

Истини за вољу, постоје и другачија схватања, нарочито старијих филателиста, који поседују класичне и тематске збирке. Они обично кажу да изложак друга Црвенковског у филателистичком смислу није ништа нарочито, јер је он благодарећи свом друштвеном положају успео да дође до шефа државе учеснице Конференције и на тај начин обезбеди њихове потписе. Међутим, ја лично имам разумевања и за таква схватања. И ми филателисти, као и многи други људи, нисмо имуни од ситне свакодневне Људске пакости. Просто нам је на моменте тешко ако је неко дошао до неке добре идеје, а уз то и реткости, из простог разлога што је и ми немамо, те нам је лакше, бар тако нам се чини, ако омаловажимо ону реткост која нам је недоступна, и коју не поседујемо. Остала ми је у сећању оцена збирке „Београдска конференција" једног инжењера, угледног филателисте, познаваоца наше и стране

7