Filatelista

ПЕЛ ПР А њу АЕ

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE Beograd, Sremska br. 6/IV Тејегоп Бг. 628-431 Žiro račun kod narodne banke PFILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

Наша слика на предњој страни приказује споменик стрељаним Бацима 1941. године у Крагујевцу у коме живи и ради филателистичко друштво, старо колико и прва српска марка.

Карадофча као градско насеље постоји негде од 15 века а мо жда и раније. У 16 веку он је седиште Нахије, како пише у тефтерима смедеревског Санџака. Географ Хаџи Калфа у 17 веку детаљ није описује овај тако важан центар Шумадије. Под владавином Аустрије седиште је Дистрикта. У ослобођеној Србији 1818 седиште је државних установа и владе. Ту се оснива библиотека, уметничка талерија, штампарија, позориште, високе школе и војна индустрија. То је град у коме делује социјалиста Светозар Марковић, где се организују прве демонстрације под називом „Црвено барјаче'.

Крагујевац је жртва фашистичких хорди, 0 којој говори поема ДХесанке Максимовић: „Било је то у некој земљи сељака, на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета Бака у једном дану.“ Тај град је дао за ову нашу слободу преко 7.000 жртава 1941 и славни партизански одред, језгро Прве пролетерске бригаде.

Мређује Управни одбор ФДА Београд. Главни уредник Душан Главоњић

ŠTAMPARIJA:

»SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita ı br. 46—48 tel. br. 607-176.

= · ____________- I=: —Z:—––>=––I–––— CU: _-—