Filatelista

dimo gorenaznačene datume izdavanja Beogradskog izdanja sa datumima izlaska provizornih izdanja, lako možemo ustanoviti da је јеdino Senćansko izdanje izdato pre Beogradskog, a sva ostala — čak i ona priznata — kasnije. Prema tome Beogradsko izdanje je moglo zameniti jedino Senćanske marke, a nikako ostale, tada Još перозтоjeće. Druga strana pitanja je, da nije dovoljno objašnjeno, da zašto su izdate ostala provizorna izdanja, kada je već postojalo opšte izdanje?

U vezi inicijatora (zasad) poslednjeg čina problematike Senćamskog provizornog izdanja, sarajevskog društva „Tematičar”. Interesantno bi bilo znati da unutar njihovog društva kako je iniciran ovaj predlog da se rasčisti problematika Senćanskog provizornog izdanja?

Postavljaju se dalja pitanja: u koju fematiku pada Senćansko provizorno izdanje? na koliki se procenjuje broj skupljača ove tema tike? Sva su ta pitanja važna sa obzirom da pomenuto sarajevsko društvo nosi naziv „Tematičar”!

Potrebno je diskutovati i o tome, da zašto se ne uzima u obzir argumentacija Senćana na dan kada je rešenje o izdavanju doneto u Senti, nije bio oslobođen ni Novi Sad ni Beograd.

Očekujem da posle ovih pitanja će se razviti pravilna filatelistička diskusija, koja će dati potrebne rezultate.

ERDELYI Istvžhn

За ове податке биће заинтересовани сигурно многи филателисти из унутрашњости.

е МЕБУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЛУФПОСТА — У времену од 10—13 јуна у Западном Берлину одржана је међународна изложба марака ваздушне поште под називом ЛУФПОСТА. За ову изложбу владало је велико интересовање, пошто се под тим називом већ више година одржавају изложбе ваздушне поште са најинтересантнијим експонатима. Организација изложбе била је на завидној висини а категоризација изложака доследно спроведена. Изложба је одржана у Конгресној хали која за овакве прилике пружа све могућности. Обзиром на место одржавања изложбе, посебна пажња била је поклоњена експонатима са цепелинском поштом, али бројни експонати, нарочито из иностранства, давали су посебно обележје најновијим доститнућима на пољу ваздушног саобраћаја. Жири, на чијем се челу налазио познати стручњак из области ваздушне поште, г. Хорст Ајслингер, имао је велики посао да прегледа све изложене експонате. Посебну пажњу заслужује чињеница, да је из наше земље награђен једино експонат из Сарајева, који је приказивао ракетну пошту У Југославији, на 48 листова. Овај експонат добио је сребро-бронзану медаљу, сребрни покал и диплому. То је свакако значајан успех, пошто у овако великој конкуренцији није било лако освојити овакво признање. Друштво филателиста тематичара из Сарајева, које је пријавило поменути експонат, као што се види са великим успехом наступа на међународним изложбама и осваја признања.

26