Filatelista

3aBOAvV „Waterlow & Sons” v Лондону. Марке су двобојне, на обичном папиру, а зупчање је чешљасто 12 1/2 : 13, Сирију чини шест вредности: 1 динар (В. Водник, словеначки песник), 2 динара (П. П. Његош, црногорски владар и владика и песник), 3 динара (Љ. Гај, вођа илирског покрета и истакнути хрватски књижевно-политички радник), 4 динара (В. С. Караџић, реформатор српског језика и правописа), 5 динара (Ј. Ј. Штросмајер, бискуп и оснивач Југословенске академије знаности и умјетности у Загребу) и 10 динара (Б. Петровић-Карађорђе, вожд, вођ Првог српског устанка). Ова серија налази се и у спомен-блоку, који је изашао истог дана, а његову декорацију чини пригодни енглески и српско-хрватски текст и државни грб. Ове марке појављују се жигосане на ковертима првог дана издања и као франкатурие марке поште Југословенске тгровачке морнарице у избеглиштву, заједно са маркама Канаде. Један део ових марака познат је као есеј са претиском 1945" (прва вредност у плавој боји, а осталих пет има претисак у црвеној боји) и есеј за вазАушну пошту који поред претиска 1945" има претисак силуете авиона на три вредности у црној боји (15 и 10) и на три вредности У црвеној боји (2,3 и 4).

Код штампања без претиска, који се налази и на ковертима са жиговима првог дана издања, односно поште трговачке морнарице у избеглиштву папир је обичан, пун, гума је смеђе нијансе, а боје марака имају тамније преливе.

Код штампања за есеје редовне и ваздушне поште папир је тањи, потсећа на тзв. свиленкасти папир, гума је светлије смеђе боје, а боја марака су светлијих управо свежијих прелива. Како се појављују серије и без претиска, неспорно је да се ради о Другом штам-

пању, које је делом остало непрештампано са претисцима за два поменута есеја.

ИЗВИНИТЕ ШТА СТЕ РЕКЛИ>

штач Новости на крају закључује да је Гешоски за ову марку „непроцењене" вредности од једног Јеврејина већ добивао 1.500 динара. Да млађи љубитељи мараканеби изводили криве закључке из

ових новинарских „реткости", осећам обавезу да поновим већ познате ствари о филатедији и поштанској марки.

Филателија је сабирање и проучавање поштанских марака и материјала који се односи на њихову историју и употребу. Поштанска тарифа обухвата све таксе које пошта наплаћује за своје услуге Односно поштарину. Поштарина се може платити поштанским маркама, вредносницама, употребом машине за франкирање, у готовом новцу и међународним купонима за плаћени одговор.

20