Filatelista

175 РАМА с:

SAVEZ FILATELISTA SRBIJE Beograd, Sremska br. 6 TV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod narodne bankc FILATELISTA — 608-8-166-10. Predsednik Saveza Davor Sokolić

Smederevo grad u severnoj Srbiji, pristanište na desnoj obali Dunava. Sedište je razvijenih industrijskih i poljoprivrednih organizacija i Jedan od urbanih, privrednih, istoriskih, strategiskih i kulturnih centara republike. Izgradnjom kuća za odmor i razonodu od periferije Becgrada, desnom obalom Dunava nekadašnje naselje Smederevo da nas se proteže od ušća Jezave do Save.

U srednjem veku Smederevo je prestonica preostale srpske despotovine, Posle kosovske bitke. Despot Đurađ Branković podigao je 1430 godine grad u okviru trougla sa velikim brojem međusobno povezanih zidina i kula, kao najveći grad na Dunavu. Tu su pripremani mnogi pohodi na Turke sve do 1450 godine, kada je konačno prestala da postoji srpska srednjovekovna država. Iz ovog grada udala se unuka despota Brankovića za ruskog kneza i rodila čuvenog vladara Ivana Groznog.

Nije bilo lako narodu Smedereva da primitivnim sredstvima donese građu i izgradi tako moderan grad po nalogu vladara diktatora. Da bi se bar koliko toliko našlo neko opravdanje narodno predanje okrivilo je knjeginju Jerinu, kao vinovnika svih nameta i kuluka nazivajući je prokleta Jerina. Međutim narod je vekovima održao i veseli duh, veseloga erada pesmom kao što je:

»Što grad Smederevo danju zatvoreno, danju zatvoreno noću otvoreno...«

Društvo filatelista u Smederevu formirano je pre Saveza filatelista Srbije i preko svojih predstavnika konstantno učestvuje u radu Saveza.

Na prednjoj strani naša slika prikazuje detalj srednjevekovnog Smedereva.

Главни уредник Душан Главољић

ŠTAMPARIJA: »SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita br 46—48 tel. br. 697-176.