Filatelista

SVJETSKA IZLOŽBA MARAKA BELGICA 72

24. juna u 12 sati izvršeno je svečano otvaranje ovogodišnje najveće filatelističke izložbe BELGICA. U dvorani Heysel u Briselu, da bi se pružila prilika posjetiocima da vide razne eksponate i da 10 роtraje do 9. jula, kada su zatvorena vrata tog prekrasnog zdanja. Sama palata Heysel nalazi se u neposrednoj blizini čuvenog: ATOMIUMA, koji je postao jedan od simbola Brisla. Ta palata dala je mogućnost smještaja nešto preko 4.000 vitrina u takvom aranžmanu da se i nije osjetila bilo kakva gužva ili nestašica prostora. Dvorana puna cvijeća, vodoskoka, svjetlosti i prostora davala je zaista veličanstven utisak.

Materijal koji je bio izložen na izložbi nije dostigao nivo materiJala koji se mogao vidjeti u Beču za vnijeme izložbe VIPA, niti onu grandioznost, koja se mogla vidjeti u Pragu za vrijeme izložbe PRAGA. Međutim, sve je disalo jednom preciznošću, kojoj treba posjetilac da se divi. Podjela materijala bila je uproštena. Prvo su bili izloženi eksponati poštanskih uprava, kojih je bilo 51, zatim su dolazile marke Evrope, s tim da nije vršena podjela na generalne, specijalne odnosno studijske zbirke. Ta je grupa obuhvatala najveći broj vitrina tj. 1809, marke prekomorskih zemalja bile su izložene u 619 vitrina, vazdušna pošta u 484 vitrina, tematika i razne specijalizovane vrste skupljanja 6% vitrina. Literatura je bila zastupljena sa 269 predstavnika.

Svakako da ie posebnu pažnju plijenila počasna grupa sa 89 vitrina u kojoj su bili eksponati engleske kraljice, princa Rainiera od Monaka i drugih najugledmijih filatelista iz cijelog svijeta, među kojima i našeg sugrađanina Bojanović M. A. koji je iz Sarajeva otselio poslije prvog Svjetskog rata i stalno živi u Londonu. Izlagao je specijalizovanu zbirku 'kraljevine Poljske. Isto tako pobuđivalo je interesovanje i počasna grupa FIP u kojoj je izlagao advokat Mirko Rašić, ranije iz Zagreba, koji sada živi u Kanadi. Njegova čuvena zbirka Srbije na svnm izložbama postizavala je najveća priznanja i svakako Je najstručnije obrađena zbirka Srbije na svijetu.

Iz naše zemlje bila su svega dva eksponata i to sa starim dopisnicama, što po mojem mišljenju i ne pretstavlja pravu filateliju. Jedna specijalizovana zbirka Jugoslavije bila je dostavljena iz Italije pod šifrom LIBURNIJA, a prikazivala je specijalitete raznih izdanja. Prema tome naša zemlja bila je vrlo skromno zastupljena, za razliku od zemalja istočne Evrope, koje su poslale svoje brojne eksponate. Međutim, ovakve međunarodne manifestacije svakako da imaju poseban značaj za afirmaciju svake pojedine zemlje i dok se to kod nas ne bude shvatilo, mnoge će zemlje postići velike i zapažene uspjehe. Svakako je interesantno napomenuti da su na ulazu bile izvješene zastave svih zemalja koje su učestvovale na ovoj izložbi. Međutim, umjesto zastave Jugoslavije bila je izvješena zastava Hrvatske sa petokrakom zvijezdom.

Za vrijeme trajanja izložbe održani su kongresi međunarodnih organizacija FISA, AIJP, ATEP, IFSDA i FIP.

Dragislav Teodorović

7