Filatelista

И ТО ЈЕ НЕКАДА БИЛА СРБИЈА

О ПОШТИ: пошта са писмима и пакетима приватним до по оке, званичним до 2 оке, из Београда одлази сваки дан у 7 сати после подне и носи писма и пакете у ова поштанска места: Алексинац, Бања, Брзан, Брза паланка, Ваљево, Гроцка, Заичар, Јовановац (Шутељак), Кладово, Кнежевац, Крагујевац, Крушевац, Лозница, Мајданпек, Г. Милановац, (Деспотовица Брусница) Д. Милановац, Неготин, Нереснице, Обреновац (Палеж) Параћин, Пожаревац, В. Плана, Ржења, Сараурци, Смедерево, Уб, Ужице, Чачак, Шабац, Јагодина и ћуприја.

Из свију ових поштанских места пошта полази сваки дан, а само три пута у недељи пошта полази из ових места: Градиште Велико, Ивањица, Карановац, Пожега, Рача карант. Рашка, Свилајенац, Студеница, Текија и Трстеник,

За поштанска места из који пошта путује три пута преко недеље, из Београда односе се писма и пакети Понедељком, Средом и Суботом за Велико Градиште, Рашку и Студеницу; Понедељком, Средом и Петком за Карановац, Текију и Трстеник, за Ивањицу и Пожегу Недељом, Уторником и Четвртком, за Рачу карант. Уторником а Петком и Суботом за Свилајенац.

ТАКСЕ ПОШТАНСКЕ НА ПИСМА И ПАКЕТЕ: тежине до пет драма 20 пара, после за сваких пет драма тежине по 20 пара. На ствари под прекрштеним завитком тешке до 10 драма 10 пара, до 40 драма 20 пара, до 100 драма 30 пара, 200 драма 1 грош. Таксе на писма, за обичне и приватне рецеписе и на ствари под прекрштеним завитком плаћају се поштанским маркама, ако оне за писма плаћа пониљатељ.

На аманете од злата такса је од 1 до 1.00 гроша по 8 пара на сваку стотину гроша, на суме од 1001 до 15.000 гроша по 6 пара на сваку стоину а на суму већу од 1.500 гроша по 45 пара на сваку стотину гроша. А на аменете у сребру такса је до 1.000 гроша 20 пара Од сваке стотине гроша, од 1001 до 1500 гроша по 15 пара на сваку стотину а на суме веће од 1500 гроша по 10 пара на сваку стотину гроша.

Још толико се плаћа ако се аманет шиље даље поштанским путем до 20 сати хода.

Такса поштанска за писма која дођу неплаћена, на штафете, аманете и друго плаћа се звечећим новцем по новчаној тарифи у чаршиском течају.

О ПУТНИЦИМА: где год иду поштанска кола, моћи ће путници на њима путовати, На поштанским двоколицам за путовање се плаћа 2,5 гроша на сат У време редовног поласка а ван поштански часова по 4 гроша. На поштанским колима у време редовног поласка по 3 гроша а ванредно по 4 гроша на сат хода за свако место у колима. Деца испод 4 године не плаћају ништа ако и родитељи могу на крилу држати а деца преко 4 до 10 година плаћају половину таксе. Сваком путнику дозвољено је од 6 до 10 ока ствари са собом понети, аколи више пртљага носити жели, мора пошти предати.

О ТЕЛЕГРАМУ: у Србији постоје телеграфске штације: У Београду, Алексинцу, Неготину, Пожаревцу, Јагодини, Крагујевцу, Смедереву и Шапцу, где је служба и дању и ноћу непрекидна, па онда у Лозници, Валпову, Обреновцу, Ужицу, Чачку, Г, Милановцу, Параћину, Крушевцу, За јечару и Кладову, где се служба само обдан врши,

10