Filatelista

ТД рАМАС:

SAVEZ FILITELISTA SRBIJE

11000 Beograd, Sremska 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod Službe DK 60806-678-11966

Нови Бечеј, као тврђава на левој обали Тисе и делу речног острва Аде, јавља се у првој половини 13. века, а као насеље половином 14. века. Као средњевековни град налазио се у поседу деспота Стевана Лазаревића и мењао господаре све док га Турци нису освојили 1551 године, у свом походу на Угарску, под водством Мехмед -паше Соколовића. После великог аустријско-турског рата, а на основу одредаба Карловачког мира; тврђава је. срушена 1701. године.

М другој половини 18. века јужни део насеља купила је као феудално добро породица Сјсањи, а северни део насеља, као самостална слободна општина Врањево, улази у састав Великокикиндског крунског дистрикта. После укидања дистрикта, улази у састав Торонталске жупаније у којем се налази све до 1918. године.

С обзиром на свој географски положај, Нови Бечеј је био важна речна лука и један од највећих центара трговине житом за средњи и северни Банат. Саобраћајно-економски значај Новог Бечеја ће посебно порасти са довршењем бране на Тиси и бродских преводница на том делу хидро система Дунав-Тиса-Дунав.

Овај број листа посвећујемо нашем друштву у Новом Бечеју, слика на предњој страни.

Главни уредник Душан Главоњић

БТАМРАКЕГТЈА: »SAVA MIHIĆ« Zemun, ul. Maršala Tita br 46—48 tel. br. 607-176.