Filatelista

17. Уставног закона за спровођење уставних амандмана 20—41. одреbeHo да престају да важе најдоцније до 31. децембра 1971. године („Службени гласник СР Србије", број 51/71). Којом је одређено да се до доношења републичког закона примењују одредбе Основног закона о удружењима грађана (Сл. лист СФРЈ бр. 16/65).

Члан 26.

Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Социјалистичке Републике Србије".

ОБЈАШЊЕЊА УЗ ЗАКОН О УДРУЖИВАЊУ ГРАБАНА

Према новом закону о удруживању грађана, који у целини 06јављујемо (Службени гласник СРС од 29. 12. 72.) сва наша друштва морају бити уписана у регистар удруживања грађана општинског органа унутрашњих послова, исто као што предузеће мора бити уписано у регистар привредних организација код привредног суда. Друшто односно удружење не смије обављати никакву делатност пре добијања решења о упису у регистар удружења.

Као што је познато сва наша стара друштва у Београду основана су априла 1950 године по реонима као реонске подружнице, произашле из раније јединствене београдске филателистичке организације. Подружнице су тада пријављене органима СУП-а по рејонима, али нису уписиване у регистар јер то прописи тада нису захтевали. Ово исто важи и за стара друштва у унутрашњости. Међутим, савезни закон о удружењима грађана (Сл. лист 16/65 СФРЈ) регулисао је ову материју тако да су сва друштва била дужна да се упишу у регистар удружења. Социјалистичка република Србија тада није доносила никакве посебне прописе за ову материју и друштва су радила по савезном закону.

Имајући у виду законску одговорност и казнене одредбе закона, Савез филателиста Србије мораће у одређеном времену да брише из списка друштва која немају решења о упису. Да се неби створила конфузија и чланови остали без марака, упозоравају се друштва да ове послове што пре обаве.

По нашем мишљењу у закону је јасно прецизирано које послове у вези са овим треба обавити, па сматрамо да ће Управе друштва одмах приступити сређивању ових послова.

ФД „ВРАЧАР" У БЕОГРАДУ

Према одредбама Закона о Удруживању грађана Сл. Гласник СР СРБИЈЕ бр. 53/72 филателистичко друштво „ВРАЧАР" из Београда, регистровано је код Град. сек. УП решење број 10-212-98/73, Истим решењем одобрена су и нова Правила друштва.

19