Filatelista

Naziv

|___Prvi je problem da se reši pod kojim nazivom ćemo registrovati ovu problematiku. Po uzoru nekih zemalja (hungarica, judaica) trebalo bi nazivati »jugoslavica«. Pored ovog bi došao u obzir deskriptivni naziv »Juzoslovenski motivi«. Međutim pre konaćnog opredeljenja trebamo sas!ušati mnoge poznavaoce problema i jezika, kao i stručnjake drugih struka, jer se slični problem javlja kod mnogih društvenih delatnosti. , 4 Obim temntike

Prilikom određivanja obima predstoji nam rešenje problema, u kojem trebaju dati svoj glas i istoričari. Naime, da li u jednu ovakvu zbirku treba obuhvatiti i marke Okupacije Srbije, Crne Gore i NDH, kao i bivše poštanske uprave Bosne i Hercegovine. U sadržajnom pogledu: da li uvrstiti sve marke sa kartom Evrope, na kojoj očito treba da se nalazi i Jugoslavija; sličnih graničnih problema će biti mnogo.

Da bih ukazao na lepotu skupljanja ove tematike, ističem neke konkretne primere. Ne želim, a nemam ni mogućnosti za kompletno nabrajanje, ali svako može videti, da ima dovoljno materijala za jednu ovakvu zbirku. dok sa druge strane nema premnogo, nema nekih naročito skupih komada.

i

Državni amblemi: grb i zastava

Jugoslovensku zastavu (bez petokrake) sam pronašao kod marke USA u seriji zastava oslobođenih zemalja. Među mađarskim markama jugoslovenska zastava se vidi na izdanju 1957 u čast oktobarske revolucije, 1962 na marci Futbalskog prvenstva, 19067 na marci godišnjice Dunavske konferencije. Pored ovih sportska marka Rumunije iz 1964, blok SSSR iz 1965, i mar!t:a SSSR iz 1965 koja je izdata u čast oslobođenja, su dekorisane jugoslovenskom zastavom.

Već 1937. godine su se pojavile marke u Rumuniji, Grčkoj i Turskoj sa grbom (kraljevine) Jugoslavije. Ove su izdate u spomen Balkanskog sporazuma. Slično izdanje je ponovljeno u svim ovim zemljama 1940. godine. Odmah posle rata grb FNRJ se javlja na bugarskim markama sportskim markama 1946 i 1947. godine. Uz ovaj deo zbirke treba priključiti i zajednički jugoslovensko-rumunski blok, koji je verovatno jedinstveno izdanje u svetskoj filateliji.

Istorijat naroda Jugoslavije

Nailazimo na podatke koje se odnose na prvc početke kulturnog razvoja južnih slovena. Tvorci pismenosti Ćirilo, Metodije, Naum i Kliment se nalaze na velikom broju maraka Bugarske, a pored toga sa slikom Ćirila i Metodija marke su izdate i u Čehoslovačkoj, Grčkoj i Vatikanu. Slika Evlije Čclebija, turskog putopisca, koji je dao vrlo detaljan opis jugoslovenskih krajeva, nalazi se na marci Turske iz 1958. godine. Ša slikom Mehmed paše Sokolovića koji je dospeo do najvećih turskih vojnih činova, a poreklom je iz Bosne, Turska je izdala marku 1967. godine. Na slične podatke sam naišao tek iz dva svetska rata. Okupaciju jugoslovenskih krajeva sa edicijama maraka je obeležila u prvom svetskom ratu Bugarska, a u drugom isto Bugarska, Mađarska i Nemačka. U spomen kragujevačkih događaja 21. okt. 1941. godine, DDR je izdala marku koja ima sliku spomenika streljanih rodoljuba. Dvadesetogodišnjicu oslobođenja SSSR je obeležila sa izdanjem jedne marke, o kojoj je bilo reči kod zastava, i posebno jednom markom za oslobođenje Beograda.

13