Filatelista

„32. СВЈЕТСКО ПРВЕНСТВО У СТОЛНОМ ТЕНИСУ"

· У. поводу одржавања 32. свјетског првенства у сталном тенису, Заједница жПТТ издаје пригодну поштанску марку У вриједности од -

2.00 AHH. . па | " тираж: 450.000

Одлуком Међународне столотениске федерације (ТТЕ) одржавање 32. свјетског првенства у сталном, тенису повјерено је. Југославији. Првенствено ће се одржати у времену од 5. до. 15. травња 1973. у Сарајеву, главном граду Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине.

Град Сарајево, на извору реке Босне, основан је прије 5 вијекова, а налази се на граници Истока и Запада. Оно представља мјешавину турског и аустроугрског стила, а касније у њему је зана архитектура. Са 350.000 становника израста у модеран индустријступљен начин грађења између два рата, као и најновија послератски, комерцијални, саобраћајни и културни центар. Низ спортских објеката, а посебно спортска хала Скендерија у којој ће се првенство одржати, уврстило га је у познате међународне спортске центре.

Због свог географског положаја на раскрсници зрачних, цестовних и жељезничких саобраћајница које воде ка истоку и западној Европи, Панонској низији и сунчаном Јадрану, уз своју бурну повијест, изванредне природне љепоте, Сарајево привлачи велик број туриста из земље и иностранства.

Овб 32. свјетско првенство у толном тенису, по броју од 60 нација с близу 700 судионика, 300 функционера, бит ће највећа међЂународна спортска манифестација у својету 1973. године.

Предсједник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосип Броз Тито покровитељ је 32 свјетског првенства у сталном тенису.

Као мотив за марку кориштен је плакат 5ТЕМ-а, док је графичка реализација дјело академског сликара из Београда Андреје Миленковића. Марка је тискана у тискаони „VEB. Deutsche. Wertpapir Druckerei”, Leipzig, DDR, у техници четворобојног офсета, а у арцима од 9 марака. '

слике : 25,2 X 32,2 MM

Формат: + по

марке Р 29 х 36 мм

Зупчање:; чешљасто 12 12 4 | · Датум пуштања у продају: 5. травања. 1973. -!

|. Истога дана Биро за поштанске марке и издавачку дјелатност пустит ће у продају пригодну коверту по цијени од 2.00 динара.

7