Filatelista

Čestitke i zahvalnost svih filatelista onima koji su posle toliko godina za samo nekoliko sati našli rešenje ovom opštem jugoslovenskom pitanju.

e FILATELISTIČKE IZLOŽBE! — Mnogi naši filatelisti imaju interesovanje za zemaljske i međunarodne filatelističke izložbe. Posle svake održane izložbe pročitamo u štampi o učesnicima, materijalu i medaljama. Može se reći da na izložbama naši filatelisti imaju uspeha. Ali moramo dati jednu primedbu koja se kao usmene novine provlači kroz naše redove. Dosada ni za jednu izložbu nismo imali kompletno obaveštenje o izložbi kao i o merilu ko može izaći na savezne ili međunarodne izložbe. Da li za izlaganje dolaze u obzir samo kompletne generalne zbirke do kog stepena tematske i razne montirane zbirke. Svakako da su za izlaz na ove izložbe potrebna i neka već stečena priznanja ali ko je nadležan da to utvrdi i da odobrenje. Znamo da postoje propisi ali trebalo bi već jednom uvesti neki red kako bi svaki filatelista znao gde je mesto njegovoj zbirci. Pošto ovo interesuje veći broj našeg članstva zamolićemo Ing. V. Vujoševića koji je po ovom pitanju zadužen od Upravnog odbora SFS da nam u jednom od idućih brojeva iznese potrebna obaveštenja.

e USA — Poštanska uprava ove zemlje ima preko 700.000 službenika zaposlenih na raznovrsnim poslovima. Kod ove zemlje retke su senije sa više maraka. Međutim, u ovogodišnjoj seriji koja predstavlja razne delatnosti poštanskih službenika ima deset maraka motivski izvanredno prikazanih.

e FRANCUSKA — U 1975. godini Francuska je najavila održavanje velike međunarodne filatelističke izložbe u Parizu. Verovatno u junu mesecu te godine najčuveniji filatelisti sveta izlagaće svoje marke sa temom umetnosti.

e ANKETA MEĐU NAMA. — Slučajno sam došao na ideju da napravim anketu među našim članovima, koliko jedan ponuđač kompletne zbirke maraka Jugoslavije (od 1944) može da dobije danas. Beogradski sastanak filatelista kao najjači u zemlji, može se reći, da. je u tom pogledu prava berza ponude i potražnje. A kada znamo, da ponuda i potražnja formira cenu i da je to zakon ekonomije, tada moramo dati i važnost cenama koje se formiraju na beogradskom sastanku. Ako se vratimo natrag, toga će se setiti stariji članovi, da je nekada naša serija »Makedonije« imala dugo vremena po katalogu veću vrednost od serije »Prva pruga«. Međutim, na našim sastancima cena je bila obrnuta. I vreme je pokazalo svoje, jer je serija »Prva pruga« brzo napredovala i sa cenom prešla seriju »Makedonije«. I eto iz svega što sam mogao zaključiti sada, ponuđač kompletne zbirke jugoslovenskih maraka (od 1944) mogao bi da računa na iznos od 15.000 novih dinara. U komplet ove zbirke ulaze pored redovnih brojeva po katalogu i marke Crvenog krsta, Dečje nedelje, Porto, službene i marke olimpijskih nedelja. Kvalitet mora biti besprekoran, prvoklasan a sve serije kompletne.

e TELEGRAM —

— Izašli su skoro svi katalozi maraka za 1974. godinu; jugoslovenski Yvert, Zumstein, Michel i francuski na temu »Eauna«.

— Sva nova izdanja jugoslovenskih maraka sem onih koja imaju strogu distribuciju zbog male emisije možete uvek dobiti na

12