Filatelista

Последња вест

ОД ЈЕСЕНИ НОВИ ЧАСОПИС

Југословенски филателисти и нумизматичари добиће ове године нови информативни и стручни часопис. Новинско-издавачко предузеће „Привредни преглед" из Београда одлучио је да од октобра ове године свој издавачки програм обогати и овом врстом публицистике. Нови часопис ће се звати „Колекционари", излазиће месечно (лети двоброј), на 64—80 страна, латиницом, у високо квалитетној штампи на кунздрук или силвер папиру, богато илустрован фотосима. У мери у којој су филателија и нумизметика распрострањене у нашој земљи часопис ће давати сразмеран простор и једној и другој области. У првом плану, „Колекционари"“ ће настојати да својом широком информативношћу и стручним, студијским прилозима употпуне несумњиву празнину у обавештености филателиста и нумизматичара о текућим догађајима, новостима и реалним вредностима. С обзиром на замашна средства с којима издавач улази у овај подухват може се очекивати да ће нови часопис, обиљем и разноврсношћу материјала, а такође и у техничком погледу, достићи ниво европских публикација ове врсте. С друге стране, окупљајући еминентне познаваоце нумизметике и филателије часопис ће настојати да њихов третман подигне на највиши ниво, а посебно да и једна и друга област освоје у друштву онај углед који у већини земаља већ одавно имају — да су то оплемењена интересовања која имају првенствено културну а тек у другом виду економску компоненту.

Обавештени смо да ће издавач благовремено, већ од пролећа ове године, објављивати шире информације о садржини часописа,

о организацији и условима продаје, о могућностима и начину сарадње итд.

Филателистичко друштво „Бањица" организовало је пригодну изложбу марака у згради Војне академије на Бањици, посвећену Дану ЈНА. Поред питомаца и старешина изложбу су разгледали омладинци, родбина и пријатељи, који су, као што је уобичајено за овај празник, посетили питомце и старешине Аакадемије.

Састанци филателиста Београда одржавају се од нове 1974 године у“ Дому омладине у Београду, недељом пре и четвртком после подне, угао улице: Македонска и Моше Пијаде.