Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА FILATELISTA

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

МАРТ — АПРИЛ 1976. • Број 162

ХХ! редовна годишња скупштина Савеза филателиста Србије

17. априла 1976. године одржана је Скупштина СФС. На дневном реду је био

— Извештај о раду извршних органа, — Доношење нормативних аката,

— Доношење одлука и закључака и — Избор извршних органа.

Из извештаја

У свим одлукама и закључцима нашим постављали смо као основни задатак развој филателије. То и даље остаје наш задатак, али у сасвим другим, друштвеним облицима, Међутим, ми смо склони да помислимо, када је реч о филатедији, да се то на нас не односи. Не односи се на хоби као хоби, али друштва, савези, организација као организација нема изгледа за опстанак и напредак ако не развије самоуправљање.

Многи законски прописи по којима смо радили замењени су

друштвеним договорима и споразумима. Савез није оперативни руководилац; он обједињава и обавља послове у интересу организације као целине. Савез је и постао на основу Друштвеног догоБора који смо потписали пре две године. У оквиру ССРН, почев од општине до републике и федерације, формирани су координациони одбори за друштвене организације и организације које раде по Закону о удружењу грађана. Присуствовали смо састанцима КО Градске, Републичке и Савезне конференције ССРН, где је дискутовано и о нашој организацији. Указано нам је на пропусте и недостатке као и на будуће задатке. То нам је помогло да нађемо своје место у оквиру Социјалистичког савеза и да више не егзистира зачаурено и полуилегаћлно у политичком животу земље.

Помогли смо филателистичким друштвима са подручја града Београда да, ради боље активности и прилагођавања организацији града, формирају Конференцију београдгких филател. друштава, која ће радити као координационо тело.