Filatelista

edan od najvećih nacional- Ruyter pošao na more sa 11 go-

nih heroja Holandije, vero- dina i da je već u 34. godini Živatno najpoznatiji pomorac u Zzo- vota bio zapovednik bojnog bromlji pomoraca, čovek čije ime nose mnoge holandske ulice i trgovi, admiral Michiel Adriannsz de Ruyter po četvrti put se pojavio kao motiv holandske poštanske marke. Prvi put, pre 68 godina, jednim izdanjem proslavljena je 300-codišnjica njegovog rođenja, _ 1933—4. pojavio se u seriji pOSVećenoj „znamenitim holandskim · moreplovcima, zatim je 1957. proslavljena 350-godišnjica njegovog | rođenja, da bi konačno 22. aprila ove godine jedna prigodna marka od 55 centi obeležila tri veka da. Kao izvrstan strateg i taktičar od njegove smrti. Da bi shvatili istakao se u pomorskim ratovima kako je moguće da se neka zem- vođenim između Engleske ı Holja odužuje uspomeni jednog od landije, a umro je onako kako je svojih sinova sa toliko poštova- i Živeo, na palubi broda u jeku nja, dovoljno je da se kaže da je bitke kod Sirakuze 1676. godine.

AUKCIJE VAM GOVORE... (2/76)

Mada ispunjen brojnim aukcijama raznih firmi, protekli period bio je veoma siromašan materijalom jugoslovenskog područja, ı kao značajniji gotovo da se izdvajaju numizmatički lotovi. Zbog toga u ovom broju donosimo samo kratak pregled nekih interesantnijih Dponuda, isključujući i dva lota papirnog novca našeg područ]Ja.

STANLEY GIBBONS AUCTIONS

Jugoslavija: Velika zbirka maraka Jugoslavije sa mnogim duplikatima, mešovitog kvaliteta, interesanino za detaljniji pregled; sa izvesnim izdanjima Srbije, ukupno nekoliko hiljada maraka, procenjeno na 40 Lstg.

Jugoslavija: Italijanska okupacija Crne Gore; novčanica od 500 dinara izdanja iz 1935. sa kontrolnim žigom „Verificato”, dobro očuvana, procenjena na 35 Lstg.

1944., veoma dobro očuvana novčanica od 100 socijalnih lira, procenjena na 20 Lstg.

H. R. HARMER Ltd.

Engleska: 1912—22., vrednost od 1,5 penija u četvercu, Jedna marka sagreškom „PENCF” umesto „PENCE”, sa manjim greškama na gumi, procenjeno na 45 Lstg.

19209. Kongres UPU, vrednost od 1 Lstg., nefalcovana, veoma dobrog kvaliteta, procenjeno na 200 Lstg.

Džersi: 1969., porto marke, svih šest vrednosti, nefalcovano, VIlo dobrog kvaliteta, procenjeno na 86 Lstg.

37