Filatelista

бАН МА МАЕКАМА

Dr D. Đukanović i B. Lazarević

Jedna od najomiljenijih tema u posleratnoj filateliji koja poslednjih godina dobija sve veći broj pristalica, jeste šah na markama. Ovu temu ne sakupljaju samo šahisti-filatelisti i ljubitelji šaha. Razloga ima više: šah je svakako najpopularnija igra za tablom u čitavom svetu; broj do sada izdatih maraka na ovu temu je mali (oko 200 komada); to su vrlo atraktivne marke čije cene nisu Visoke i do kojih se relativno lako može doći. Godišnje se u svetu na ovu temu emituje svega nekoliko maraka odnosno serija, tako da ova tema nije još preterano eksploatisana kao mnoge druge (umetnost, sport).

Kako poslednjih godina šah u čitavom svetu doživljava veliki uspon ı omasovljenje, to se neminovno odražava i na šahovsku filateliju. Slična situacija je i u našoj zemlji.

Sakupljači ove teme mogu da se ograniče samo na stvaranje zbirke šahovskih maraka, ali za one koji žele da je dosledno specijaliziraju, treba reći da se emituju na ovu temu i nezupčane marke, »de luxe« blokovi, tabačići nekih izdanja, a u prometu se ponekad nađu i probni otisci u više boja.

Šahovska filatelija može da obuhvati i skupljanje šahovskih žigova (kojih do danas ima preko 600) i specijalnih koverata ili karata sa šahovskim motivima. Svakako da se zbirka može i dalje proširiti, van domena filatelije, kao na primer skupljanjem šahovskih značaka, amblema, zastavica, autograma, medalja i slično.

U ovom časopisu biće objavljen pregled svih maraka izdatih na temu šaha i to po zemljama, počev od onih koje su prve izdale ovakve marke. Svako izdanje propraćeno je komentarom i podacima koji mogu filatelistima učiniti ovu temu još atraktivnijom.

BUGARSKA

4 4 4 4 4 |

Povodom Balkanskih igara u Sofiji, Bugarska je 29. IX 1947. · godine izdala seriju od 5 maraka sa motivima iz sporta. Na * marki od 9 leva prikazana je stilizovana figura skakača i to je ' ргуа poštanska marka na temu šaha uopšte. (Pre Drugog svet+ skog rata bile su izdavane samo nalepnice). Tiraž ove serije je · 172.000. Na Balkanskom šampionatu u šahu učestvovale su 4 eki'4 pe: Mađarska, Jugoslavija, Bugarska i Rumunija. Igralo зе па 8 tabli. Pobedila je Mađarska. Jugoslavija je pobedila Rumuniju i Bugarsku, izgubila od Mađarske i zauzela drugo mesto.

Pe we e то сменило чист

Bugarska je bila domaćin dve šahovske olimpijade — V Studentske i XV Šahovske, koje su održane u letovalištu Zlatni Pjasci kod Vame. 17. jula 1958. godine, kada je počela V Studentska olimpijada, izdata je jedna marka, u tiražu od 60.000 komada, sa nominalom od 80 stotinki. U Sofiji je bio u upotrebi specijalni prigodni žig prvog dana. Na ovoj Olimpijadi učestvovalo je 16 ekipa. Pobedio je SSSR, a Jugoslavija je zauzela 3—5 mesta, sa Čehoslovačkom i Mađarskom.

Povodom održavanja XV Šahovske olimpijade, u Varni je 7. VII 1962. godine izdata senija od 5 zupčanih i 5 sečenih maraka i jedan prigodan blok. To je prvi blok sa šahovskim motivom. Marke prikazuju stilizovane šahovske figure. Tiraž sečenih maraka je 50.000 kompletnih serija, a zupčanih 150.000 serija. Izdat je takođe i prigodan koverat a u upotrebi su bila i dva specijalna žiga — crveni i crni. Na Olimpijadi je učestvovalo 37 zemalja. Pobedila je ekipa SSSR (Botvinik, Petrosjan, Spaski, Keres, Geler, Talj). Jugoslavija je zauzela drugo mesto u sastavu — Gligorić, dr Trifunović, Matanović, Ivkov, Parma i Minić.

9