Filatelista

Филателистичка изложба је побудила велико интересовање како квалитетом изложака тако и разноврсном тематиком. Теме су биле утврђене протоколом и основна замисао је била да се, путем изложака прикаже друштвено-политички и уметнички живот двију земаља. Називи изложака, које су изложили филателисти из Титограда, били су: „Тито", „Савез комуниста Југославије", „Устанци", „Мотиви из НОБ-а", „Изградња друштвено-политичког система", „Изградња земље", „Лењин и октобар", „Мир у свијету и међународна сарадња“, „Омладина — друштво", „Умјетност народа Југославије".

На изложби су учествовали са својим експонатима: Александар Мирковић — Леко, инж. Властимир Јовановић, Нандор Сикора, Петар Аладин и Бранко Сматлик. Сви учесници су награђени златним медаљама и дипломама као и пригодним поклонима.

Иначе, за вријеме боравка у Јеревану, вођени су разговори са истакнутим филателистима и друштвено-политичким раднецима овог милинонског града. Друштво филателиста Јеревана броји око 2.200 чланова, док цела Јерменска ССР броји око 4.000 чланова. У свом раду, посебну пажњу поклањају популарисању филателије и васпитању и стручном образовању младих филателиста. Филателисти Јеревана учествују у обиљежавању свих значајних јубилеја, издајући пригодне жигове и коверте. Посебну пажњу придају организовању изложби, као и учешћу на изложбама у гругим градовима и земљама.

На основу протокола о сарадњи између два града побратима, септембра мјесеца ове године, одржаће се у Титограду заједничка филателистичка изложба филателиста Титограда и Јеревана.

Инж. Властимир Јовановић

У издању удружених издавача — Српског нумизматичког лруштва и Народног музеја у Београду — 15. фебруара 1978. године изашао је из штампе

први број заједничког часописа „Нумизматичар". Према закљученом споразуму између издавача, часопис излази једанпут годишње и објављује научно-истраживачке и информативно-образовне радове из области нумизматике и епиграфике у границама редовне делатности Музеја.

Како је истакао у уводној речи главни и одговорни уредник др Владимир Кондић, директор Народног музеја у Београду, увођење новог „Нумизматичара" у живот треба да означи и нов однос према овој научној дисциплини. Удружујући се са правим колекционарима који делују у оквиру Српског нумизматичког друштва, Народни музеј се поново удружио са правим колекционарима нумизматичарима, у заједничком настојању да се нумизматици у СР Србији да нови друштвени и научни смисао, јер је познато да је добар део садашњег драгоценог нумизматичког фонда Музеја настао из легата остављених од појединих колекционара.

Ова лепо опремљена публикација, са бројним текстовима познатих научника и истраживача у овој области, продаје се по цени од 100 динара у Наролном музеју, на састанцима нумизматичара и филателиста у Београду, а може се поручити и поузећем на адресу: Марковић Ружа, 11000 Београд, ул. Стојана Протића 6.

Витомир Соколовић

NUDIM KOMPLETNA GODIŠTA RASPOLAŽEMO SA

JUGOSLAVIJE

1966. 200— 1972. 330— 12007 ВЕММ LISTOVIMA 1967. 350— 1973. 220— |

1968. 750— 7 1974. 350— RAZNIM FDC TI PRIGODNIM 1969. 430— ~ 1975. 280— KOVERTIMA, PRIGODNIM 1970. 335.— 1976. 180—

1971. 330— – 66/76. 3695.— I FRANKO MARKAMA PO Pored kompleta nudim pojedinać- NOMINALI.

ne serije Jugoslavije ı evropskih

zemalja.

Pisma slati na adresu: B. NUŠIĆ, Cara Lazara 9/1 1100 Beograd

Savez filatelista Srbije, Beograd P. Fah 702

17