Filatelista

. U čast početka Konferencije o evropskoj bezbednosti ı saradnji u Beogradu, emitovana je 30. septembra 1977. godine prigodna serija od dve vrednosti (4,90 i 10 dinara) koje su četvorobojne i štampane u tabačićima od po 9 komada, u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu. Na markama je prikazana zgrada Centra »Sava« na Novom Beogradu, delo arhitekte Stojana Maksimovića. Likovno rešenje je dao Andreja Milenković, akadensiski slikar. Istog dana izdat je i prigodni koverat i upotrebljavani su prigodni žigovi prvog dana na poštama u Beogradu i Zagrebu. Od obe marke ove serije na odgovarajućim dopisnicama i sa odgovarajućim Pprigodnim žigom, napravljene su ı maksimum karte.

Pored naše zemlje kao domaćina, više evropskih zemalja je takođe, svojim izdanjima maraka, obeležilo KEBS 1977. godine. Tako je u Rumuniji, krajem juna 1977. godine, pušteno u tečaj prigodno izdanje koga čine dva spomen bloka (zupčan i nezupčan) namenjena vazdušnoj pošli. Na nezupčanom spomen bloku je motiv sa jugoslovenskom tematikom. Mađarska je u oktobru emitovala dva spomen bloka, oba sa istim motivom, od kojih je jedan nezupčan u uobičajeno skromnom firažu. Na njima je dobrim delom zastupljena jugoslovenska tematika (grb Beograda, oznaka Beograda na geografskoj karti Evrope i zastava SFRJ, među zastavama zemalja učesnica). Zupćani spomen blok poznat je i na kovertima prvogs dana i sa prigodnim žigom prvog dana na pošti Budimpešta 4.

U novembru je u Čehoslovačkoj emitovana serija od tri prigodne marke sa motivskim crtežima i parolama, posvećena KEBS-u. Serija je poznata i na prigodnim kovertima prvog dana i sa prigodnim žigom prvog dana izlaska maraka.

Tema Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji je danas najaktuelnija filatelistička tema u Evropi i šire. Ona ima svoj kontinuitet i istovremeno celokupna ulazi u veoma popularnu tematiku vezanu za izdanja »Evropa-CEPT«. Takođe, deo koji se odnosi na KEBS 1977. godine u Beogradu, pripada i u nas popularnoj temi Jugoslavica.

ŠAH NA MARKAMA

B. Lazarević i dr D. Đukanović NIKARAGVA U »Filatelisti« broj 172 objavili smo da je Nikaragva 8. januara 1976. godine izdala seriju od 11 maraka i dva bloka sa reprodukcijama umetničkih slika na temu šah. Sada dajemo i detaljniji opis ovih maraka:

1 cent, Ludovico (Aniballe) Carraci, 2 centa, Eugene Delacroix, francuski italijanski slikar; »Šahisti« (1590.) romahtičar iz I9. veka: »Arabljahi

slika iz Državnog muzeja u Berlinu igraju šah«

cenia, Minijatura reprodukovana iz

; ован + ј > х ; Oe OM А је а: persijskog manuskripta Shah-Nameh šaha između kardinala«, slika iz pi (14. vek). Nalazi se u Metropoliten

vatne zbirke muzeju — Compta.

Сл

3 centa, Victor Marois-Milton: »Partija