Filatelista

Филателистичко друштво „Шумадија" из Крагујевца одржало је своју редовну годишњу скушштину 25. фебруара 1979. године. Критички је размотрена досадашња активност Друштва и утврђени су конкретни задаци у наредном периоду. На Скупштини је изабран Извршни одбор и остали органи друштва а за председника је поново изабран друг Брана Павићевић, истакнути филателиста из Крагујевца.

Друштво окупља 854 члана, од којих су 30 омладинци, Састанци се одржавају у Крагујевцу, у улици ЈНА, у друштвеним просторијама Месне организације ССРН, у непосредној близини школе „Мома Станојловић". Састанци се одржавају три пута недељно и то недељом од 9 до 12 часова, а уторком и четвртком од 17 до 19 часова. На Скушштини је изабран и нови руководилац размене марака, Василије Јанковић, Касарнска 2., Крагујевац.

Василије Јанковић

Поводом прославе 25-гтодишњице Аматерског позоришта у Травнику, Филателистичко друштво из овог града издало је успео пригодни коверат. На коверту је марка Црвеног барјака жигосана пригодним машинским жигом.

Према програму активности Друштва, ово је други од укупно седам ко верата колико су травнички филателисти планирали да издају ове године. Следећи коверат са пригодним жигом треба да буде издат 25. маја у поводу ТУ Сусрета братства и јединства (Травник, 25—28. маја 1979, г). То је традиционални сусрет пионира основних школа и делегата месних заједница из више градова свих република и покрајина. Сва издања могу се набавити на адресу: Ф. Д. Травник, пошт. фах 20.

Владимир Јерић e

У низу манифестација којима ће на пригодан начин бити обележена 125тодишњица прве норвешке пригодне марке, Федерација норвешких филателиста у сарадњи са норвешком Поштанском управом организује Међународну филателистичку изложбу МОВМЕХ 80.

Изложба ће бити отворена од 13 до 22. јуна 1980. године у сајамским просторијама у Ослу и обухватиће површину од преко 15.000 та. Ова међународна манифестација се одржава у оквиру рада Међународне филателистичке организације ФИП, а покровитељ изложбе је норвешки краљ Олаф У. Позиви за учешће послати су у свих 54 земаља, чланица ФИП.

Организатор изложбе је нарочито заинтересован да поједини поштански сервиси који су иначе слободни у избору материјала који желе да излажу, прикажу и подручја као што су: класична издања, историја пошта, марке које одражавају културу и историју земље излагача, фолклор и народну уметноср модерне технике израде марака кроз излошке новијег датума.

Овогодишњи програм издања норвешких марака потврђује да је укупна филателистичка активност у знаку ове изложбе. Пети октобар, Дан поштанске марке, биће обележен са два пригодна издања. Прво, блок од 4 марке са

мотивима из историје ваздушне поште. Номинала овог издања биће 10,60 круна а продајна цена 15 круна. Друго издање чине марке са мотивима норвешког инжењерства. Номинална вредност овог издања је 13,25 круна а кључна марка од 10 круна биће у продаји ограничен временски период.

Војислав Беговић