Filatelista

Takmičarska klasa predviđa: 1. nacionalna klasa Grčke, 2. klase drugih balkanskih zemalja, 3. eksponati učesnika vanbalkanskih zemalja ali sa balkanskom tematikom. Kategoriie u generalnoj takmičarskoj grupi su: a) predfilatelija; b) klasični period (do 1900); c) izdanja posle 1900. godine; d) eksponati nedefinisanih perioda; e) studijske i istraživačke zbirke; f) zbirke žigova; g) celine; h) istorija pošte; i) aerofilatelija; j) tematske zbirke; k) omladinska grupa); 1) literatura (knjige, studije, časopisi i katalozi) i m) kolekcije koje se ne mogu svrstati u navedene kategorije. Minimum je tri, a maksimum 10 vitrina za jedan eksponat. Vitrine primaju 16 albumskih listova veličine 22x33 cm, ili 12 listova veličine 29 x 29 centimetara, a same vitrine su formata 90 x 120 cm.

Za izlagače je obezbeđeno 1.500 vitrina, što predstavlja značajan broj i najavljuje bar po obimu, lepu međunarodnu manifestaciju. Eksponati moraju biti na listovima bele boje (ili bezbojni), dok opremanje na crnim i tamnim listovima nije dozvoljeno. U skladu sa pravilima FIP zabranjeno je označavanje retkosti nekog izloška oznakama R, RR, RRR ili slično.

Organizacioni komitet stavlja žiriju na raspolaganje tri nagrade: veliku nagradu za najbolju kolekciju u balkanskoj takmičarskoj grupi i veliku nagradu za najbolju kolekciju vanbalkanskih izlagača sa balkanskom tematikom, dok je treća velika nagrada predviđena za nacionalnu klasu Grčke. Za ostale eksponate prema odluci žirija biće podeljene zlatne, vermej, srebrne, posrebrene, kao i bronzane medalje, potvrde o učešću, a predviđene su i posebne nagrade u vidu umetničkih dela.

Generalni komesar ove izložbe za Jugoslaviju je Jorđan Peševski, potpredsednik Saveza filatelista Srbije.

Međunarodna filatelistička federacija postoji već 48 godina a čine je filatelističke organizacije iz 54 zemlje u svetu. FIP veoma dobro sarađuje sa četiri velike filatelističke asocijacije: Međunarodnim udruženiem #filatelistanovinara AIJP, Međunarodnim udruženjiem trgovaca maraka IFSD, Udruženjem izdavača kataloga poštanskih maraka ASCAT i Međunarodnom asocijacijom filatelističkih eksperata AIEP. U sastavu FIP deluie više komisija i potkomisija: komisija za tradicionalnu filateliju, za tematsku filateliju, omladinska komisija, komisija za poštanske celine, za aerofilateliju, za istoriju pošte, za filatelističku literaturu, za maksimofiliju i astrofilateliju.

U toku Svetske filatelističke izložbe u Sofiji, Omladinska komisija FIP održala je svoju redovnu XIV godišnju konferenciju. Naredna konferencija ove komisije održaće se u holandskom gradu Aindhovenu, prilikom održavanja Međunarodne omladinske filatelističke izložbe JUPOSTEX 80.

Naredni, 49. kongres FIP održaće se 1980. godine u Esenu. Jubilarni, 50. kongres predviđen je da se održi u okviru velike mđunarodne filatelističke izložbe 1981. godine u Beču — WIPA 1981. Biće to značajni jubilarni skup povodo:m 50-godišnjiice osnivanja i rada. Tako jedan od osnivača i do skoro i član, Udruženje filatelističkih saveza Jugoslavije danas nije član FIP.

Prim. dr Branislav Novaković

Koliko jie interesovanje za organizaciju ı održavanje međunarodnih filatelističkih izložbi u svetu, najbolje pokazuju podaci iz kalendara predbeleženih interesenata za period duži od jedne decenije. Pored Pariza, za 1982. godinu, najavljuje se i izložba istorije pošta, celina i aerofilatelije u Briselu, kao i Međunarodna omladinska filatelistička. izložba u Otavi, Kanada. Za 1983. godinu, prijavili su se: Jerusalim (Izrael) i Bazel (Švajcarska). Zatim, 1985. godine u Budimpešti, 1986. godine u Štokholmu, 1987. godine u Amsterdamu, 1988. godine u Pragu i Lisabonu, 1980. godine u Sofiji i 1992. godine u Montevideu.

16