Filatelista

СИЛАТЕЛИСТА

Е!_ ДАТЕ: 1!5ТА | година XxXXI

БРОЈ 185

ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

___ __________________ _ n. ——

POSEBNO IZDANJE

_______________________ —zK——

тито — НАША ИСТОРИЈА И БУДУЋНОСТ

Дубока туга присутна је у срцима свих радних људи и грађана наше земље. Умро је друг Тито. Ова потресна чињеница болно је одјекнула у свим срединама наше земље и широм света. Радни људи и грађани, народи и народности Југославије остали су без свог великана, свог највећег сина и најбољег

друга.

Друг Тито је био троструки носилац Ордена народног хероја Југославије, Председник СФРЈ, председник Председништва СФРЈ, председник Савеза комуниста Југославије, маршал Југославије и врховни командант оружаних снага СФРЈ.

Бол због губитка вољеног Тита је неизмеран, као и понос што смо га имали, као и завет да ћемо следити његов пут. Величина и значај његовог дела. обележили су целу епоху историје, оно превазилази просторе у којима живимо и представља стога, историјску обавезу за све нас, — оно је трајна основа наше будућности и перспективе света. Достојанство које смо исказали протеклих дана, садржи и људску жалост и сузе, али и чврстину и спремност да се настави у изградњи самоуправног социјализма, у очувању тековина Револуције, братства и јединства, наше независности, слободе и заједништва.

У прогласу Централног комитета СКЈ и Председништва СФРЈ, каже се између осталих тужних речи: „Тешки бол и дубока туга потресају радничку класу, народе и народности наше земље, сваког нашег човека, радника, војника и ратног друга, сељака, интелектуалца, сваког ствараоца, пионира и омладинца, девојку и мајку" Друг Тито је био истакнути пријатељ и друг ралника, омладине и пионира, спортиста, уметника, имао је љубави и разумевања за најразноврсније активности и занимања. Волео је људе, њихова интересовања, својим животом живео је њихов живот. Можемо с поносом рећи да су и филателија и филателисти били у тим оквирима интересовања друга Тита. И сам се бавио спортом, ловом и риболовом, фотографијом, као и филателијом, мада само у ретким тренуцима одмора и слободног времена.

Са посебним интересовањем је у последњих неколико година пратио активност филателистичких организација и филателиста окупљених око Музеја „25. мај". Са занимањем је слушао о припремама изложби „Најлепша тема" и „Тито у филателији", коју је маја прошле године и посетио. Већ тада је понудио и своју збирку за излагање на једној од наредних изложби у овом Музеју. Био је импресиониран начином постављања изложбе, инвентивношћу филателиста — излагача да креативно приреде своје збирке за излагање, као и лепотом наших марака и богатством издавачке делатности филателистичких друштава и саме ЗЈПТТ.

Наиме, изложба „Тито у филателији" је на један заиста изванредан начин, кроз филателију, још једном убедљиво и сликовито показала колико су име и дело друга Тита уткани у сваку пору наше Револуције, Партије, Армије, самоуправљања, несврставања и активне мирољубиве коегзистенције, као политике међународних односа. Бројни пригодни коверти, жигови, као и поштанске марке које носе лик друга Тита, или су припремљени поводом Дана