Filatelista

ФИЛаАТЕЛИСТА паран FILATELISTA aaa

1981.

ЧАСОПИС ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ Ка 190

О ФИЛАТЕЛИЈИ ОВОГ ЛЕТА

Јован Рељин

Уводници који се објављују у овом часопису немају претензију да дају неке дефинитивне оцене и судове о политици која се у филателији у целини води код нас, као и о појединим догађајима у филателији. Намера је да се кроз уводну реч часописа региструју најактуелнији догађаји, коментаришу и евентуално укаже на њихов карактер и значај у данашњем тренутку нашег филателистичког живота. То је циљ и овог уводника.

У низу изложбених манифестација бројних филателистичких друштава и организација овог пролећа, посебно везаних за обележавање Дана младости, истиче се као изузетан догађај у историји југословенске филателије, изложба у Музеју »25. мај«. Иако је то већ четврта филателистичка изложба у овом Музеју, она је ове године и најзанимљивија. Изложена је филателистичка збирка Јосипа Броза Тита. Припреме за изложбу трајале су неколико месеци. Најпре је Председништво СФРЈ именовало Радну групу са задатком да збирку среди и стручно обради. Потом је Музеј »25. мај« преузео збирку и потрудио се да набави најсавременију филателистичку опрему за чување и излагање збирке. На самој изложби приказани су најзанимљивији изводи из збирке. Ту се посебно истичу примерци министарских албума наших новијих марака, затим комплети марака издатих на тлу Југославије од 1918. године до данас. С друге стране, изложене су и колекције марака послератне Аустрије са Ренер блоковима, затим Белгије, Тогоа у сеченим четверцима и есејима, као и других, посебно несврстаних земаља из Африке и Азије.

На отварању изложбе, другарица Љубица Станимировић, директор Музеја »25. мај«, истакла је:

»Изложбу »Филателистичка збирка Јосипа Броза Тита« желели смо да поставимо за мајске празнике прошле године. Другу Титу смо тако обећали, приликом његове последње посете

Музеју, 23. маја 1979. године. Тада нам је сам друг Тито дао идеју, а тиме и могућност, да изложимо његову збирку.