Filatelista

Stanko Novaković, Osijek ŠTA JE ISTINA O LOVRENCU KOŠIRU?

U ljubljanskom „DNEVNIKU” od 9. XI 1979 godine izašao је članak „Istina o Lovrencu Koširu, —, nema. više falsificiranja istorije”. U ovom članku Bojan Pečar osporava Koširove zasluge u pogledu uvođenja poštanske marke, budući da njegov predlog iz 1835 godine nije dokazan. Bojan Pečar se poziva na rasprave zagrebačkog istoričara Dr. Velimira Sokola, koji je još 1962 godine OSporio Ковиц primat 1дејпов tvorca poštanske marke. Iz Pečarovog članka se vidi da je FSZ utvrdilo da se Lovrancu Koširu ne može priznati neistorijska tvrdnja, da je on idejni tvorac ili bilo kakav otac poštanske marke. Analogno tome FSZ je zaključio da u obliku referenduma predloži svojim organizacijama ukidanje dodeljivanja priznanja — medalje „Lovrenc Košir” i uvede priznanje — medalju „Verigar” (prva slovenačka marka, simbol slobode). Dali je taj referendum održan nije poznato, ali znađemo da u Škofija Loki još postoji društvo sa imenom „Liovrenc Košir”, U reviji „Teleks” koja izlazi u Ljubljani, izašao je 23. 7. 1981 članak Vladimira Ajdiča” Samo fantazija postavlja meje zbiralecom” u kojem članku se navodi da je otac poštanske marke Lovrenci Košir.

Nakon Pečarovog članka usledili su napisi u PT!TT'! Vesniku br. 613 i 614 u dva dela Dr. Hranislava Novkovića „Zabluda jedne generacije”, pa zatim članci u Borbi, u Biltenu HFS br. 1/80 u časopisu HFS „Pilatelija” br. 1-12/79 (koji je jzašao u Martu 1980). „Filatelija” donosi članak, na četiri strane sa naslovom „LOovrenc Košir — kraj obmane”. U časopisu „PFilatelisti” br. 186-189 Ivan Jakič piše pod naslovom „Zabluda „slovenačkih i jugoslovenskih filatelista. U broju 190-151 izlazi reagovanje V. Petkovića, koji navodi da opis marke koje su izdane u čast Lovrenca Kočira glasi: „Prigodno izdanje u čast Lovrenca Košira idejnog tvorca poštanske marke”, pa da takvim postupkom što se odričemo Košira možda jednog dana, se to dogodi i Tesli i Pupinu. Ivan Jakič u narednom broju PFilatelista broj 192-193 odgovara V. Petkoviću da time što se FSZ odriče Košira nisu ugroženi ovi veliki umovi.

Bez obzira na pisanje B.'Pečara i IL. Jakiča još se 1932 godine u delu „Zgodovina; slovenskog naroda” zvezak 11 str. 564 govori o Lovrencu Koširu kao idejnom tvorcu poštanske marke, kao i tadanjem časopisu Jugoslovenskog Pilatelističkog Saveza „PFILATELISTA” br. 9/1940, kao i kasnijim materijalima Milovana Micića i drugih. U listu „GOSPODARSTVO” iz Trsta broj 1291 od januara 1980 godine pojavio se članak „POGLAVLJE O KOŠIRU U AMERIČKOJ PUBLIKACIJI”. 17 ovog članka može se videti da je za američku javnost temeljitu raspravu o Lovrencu Koširu, kao idejnom tvoreu poštanske marke pripremio prof. Edi Gobec, sa Univerziteta u Kentu. Ova publikacija brani, prvenstvo Lovrenca Košira na prvu poštansku marku. Osim što prof. Edi Gobec, kako stoji ui ovom članku, u зуојој ририкаciji tvrdi, da je Lovrec Košir svoj predlog za uvođenje poštanske marke dao austrougarskom ministarstvu financija 1835 godine. Englez Sir Roland Hil, svoj predlog dao. je 1838 godine. U pogledu gomjih podataka slažu se i engleski stručnjaci. Na strani 65 iste publikacije, navodi se da prot. E. Gobec objavljuje fotografsku reprodukciju pisma austrougarskog ministarstva od 22. maja 1836 godine u kojem ministarstvo potvrđuje prijem Koširovog predloga za uvođenje poštanske marke i to sa danom 11. decembra 1835 godine. U tom članku autor sa čitavim nizom činjenica i nepobitnih dokaza, dokazuje da je istinski izumitelj poštanske marke slovenac Lovrence Košir. U vezi s tim Slovenačko-američki institut, kojega vodi prof. Edi Gobee, dao je inicijativu za izdavanje američke marke u čast Lovrenca Košira. Ova inicijativa poduprta je i od, Dr. Kanaj jednog od vodećih američkih filatelista.. Također je i u Meksiku formirana posebna komisija da prouči dela i zasluge reforma– tora, pošte slovenca Košira.

Posebno što je značajno, kako stoji u ovome članku, Slovenačko-američki Institut, poziva sve koji se istimski zauzimaju za dalji prodor istine u svet o Lovrencu Koširu, da se jave, pa će im besplatno biti poslan primerak rasprave Edi Gobeca, kao i dokumenta. Pisati treba na naslov:

„SLOVENIAN RESEARCH CENTBR OF AMERICA, Inc — 29927 EDDY ROAD WILLOUGHBY HILLS, OHIO 4492 — USA”