Filatelista

Na razglednicama upućenim ma pošta:: Šabac (8. IV 41), Valjevo (9. IV 41.) Koceljevo (8. IV 41) i Zvornik 11. IV 41.) nalaze se cenzurni žigovi ljubičaste boje dvokružni sa grbom Kraljevine Jugoslavije u središtu i obodnim tekstom „CENZURNI OTSEK PRI PTT STANICI U ......... (III) REDA) wu ćirilici. Uz zVOornički cenzurni žig nalazi se ručna overa mastilom data od strane cenzora.

Opisani žig latinicom, sa tekstom „VOJNA CENZURA” u okviru, na dopisnici upućenoj iz Zenice 5. aprila i isporučenoj 14. aprila 1941. godine u Zagrebu — prema ibeleški primaoca, pripada svakako periodu aprilskog rata. Ostaje diskutabilno, da li je žig iz perioda Kraljevine Jugoslavije ili najranijeg perioda tzv. Nezavisne države Hrvatske. Pozivanje na članak u „Hrvatskoj filateliji”, ne potvrđuje tvrdnju inž. Hudina. Evo teksta: „Kada je hrvatska vojska preuzela vlast, zadržana je neko vrijeme cenzura, pa na pismima nalazimo razne oznake izvršene hrvatske cenzure. Tako u Zagrebu na naljepnicama crvenom bojom u okviru „VOJNA CENZURA”...„ Dakle autor prvo ne označava od ikada je ta cenzura počela sa radom, potom mavodi „naljepnicu”, a ovde se radi o žigu. Takođe ima jedan zanimljiv momenat. U aprilskom та uvek je prisutan termin „vojna”, dok je u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj cenzurisanje vršila po pravilu ustaška, odnosno redarstvena (policijska) vlast. Ne može se isključiti i mogućnost upotrebe od ranije vlasti zatečenih cenzurnih žigova i cenzurnih traka, u prvom momentu. U svakom slučaju, ovo pitanje ostaje za sada nerazjašnjeno, mađa se orginalnost prikazanog dokumenta — dopisnice ni jednog momenta ne dovodi u pitanje.

Marljivi sakupljač i odličan poznavalac, inž. Ivo Hudin, je dao još jedan

dragocen prilog ovoj građi i red je da mu se zahvalimo i zamolimo da daljim istraživanjem unese više svetlosti i pomogne razjašnjavanju ovog perioda.

Vojin Višacki, Beograd

DVE INTERESANTNE POŠTANSKE DOPISNICE

i natpisom tzv. NDH. Poslata iz Šibenika za Sarajevo 4. VIII 1944. godine.

Pregledom zbirke poštanskih dopisnica, izdvojio sam dve, koje su bile upotrebljene za privatnu prepisku za Vreme rata 1941—1944 godine. Obe su

i 19. WC Е мин = Sarajevu cenzurisane na pošti, pa mogu poslu- Dopisnica je primljena u је

uz otisak „CENZURA (127 5АКА-

žiti u istraživačke svrhe filatelistima koje interesuje ratni period..

1. Italijanska dopisna karta sa propagandnom parolom „VINCEREMO?” sa pretiskom preko „vrednosne oznake „Kn. 2/-” i sa pretiskom pored угеdnosne oznake „Kn. 1 /Ratni/ doprinos”; grb i parola poništeni su grbom

JEVO”.

2. Dopisnica tzv. NDH sa vrednosnom oznakomj 1 kuna, sa motivom Velebita, na smeđem rapavom kartonu, poslata iz Sarajeva 13. II 1942. godine za Zemun, sa otiskom „USTAŠKA CENZURA?” u ljubičastoj boji.

HEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA DOPISNICA

"рт i ova 040200:

(4

80.

Срећа аб 7 2 % СР