Filatelista

ФИЛАТЕЛИСТА ГОДИНА

XXXIV FILATELISTA ДЕЦЕМБРА 1983. ЧАСОПИС САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ 198-199

BREIRANFIL |

BUKUREŠT 17—22. XII '83

Ove godine, u vremenu od 17. do 22. decembra, u Bukureštu će se po drugi put održati međunarodna izložba pod nazivom BALKANFILA IX, na kojoj će uzeti učešće filatelisti iz Bugarske, Grčke, Jugoslavije, Rumunije i Turske.

Jedan od inicijatora za održavanje filatelističkih izložbi uz učešće filatelista i poštanskih administracija balkanskih zemalja bio je Savez filatetista Bugarske, koji je avgusta meseca 1965. godine organizovao u Varni prvu izložbu pod nazivom „Balkanfila”. Druga po redu izložba održana je već sledeće, 1966. godine u Istanbulu. Nakon pauze od pet godina u Bukureštu je 1971. godine održana treća izložba. Za vreme održavanja izložbe predstavnici svih saveza su se dogovorili da se u buduće ovakve izložbe održavaju svake druge godine u drugoj zemlji. Tako je 1973. godine u turskom gradu Izmiru održana četvrta izložba. U jesen 1975. godine peta izložba je održana u Sofiji. Organizator šeste izložbe bila je Jugoslavija (1977). Sedma po redu održana je 1979. godine u glavnom gradu Grčke, a u avgustu mesecu 1981. godine po drugi put u Istanbulu.

Jugoslovenski filatelisti bili su svojim zbirkama prisutni na svim dosadašnjim izložbama i osvojili brojne medalje čime su dali zavidan doprinos međunarodnoj afirmaciji naše marke i razvoju filatelije. Njihovom aktivnošću obezbeđeni su putevi međusobnog upoznavanja i zbližavanja filatelista i filatelističkih organizacija na Balkanu.

Jovan Peševski, Beograd član žirija Balkanfile 1983

а На ВИ о HNR ii OV da O E мане

Povodom filatelističke izložbe Balcanfila IX, rumunska pošta izdaje dve marke, od 1 i 2 leja, sa slikom poštara i zastavama zemalja učesnica i blok.

Tokom odvijanja izložbe, 21. i 22. decembra biće „Dan Jugoslavije”,