Filatelista

БЕОГРАД

Поред основног задатка да окупи филателисте (има око 500 чланова) и да их снабдева новим издањима, стручном литературом и прибором, ово друштво основано 1968 године активно је и као организатор редовних састанака београдских филателиста, на сарадњи са друштвима у унутрашњости и као издавач пригодних коверата, максимум карата, а повремено и публикација. Тако на пример, поводом стогодишњице употребе првог телефона и разговора између Београда и Земуна 1883 године, друштво је издало две максимум карте, са жигом Београда, односно Земуна (први дан), која се могу добити по цени од 30 динара.

На иницијативу и предлог овог друштва, тридесета тодишњица избора Ј. Б. Тита за првог председника СФРЈ заједнички је обележена путем осам максимум карата са жиговима првог дана градова из којих су поједина филателистичка друштва учество-

_ВЕСТИ ИЗ ДРУШТАВА.

Филателистичко друштво „Београд“

вала у обележавању овог догађаја: „Аугуст Шеноа" из Загреба, ,27. април' из Љубљане; „Сарајево“ из Сарајева, „Титоград“ из Титограда, „Нови Сад“ из Новог Сада, Савез филателиста Македоније из Скопља, „Београд“ из Београда; на осмој карти је пригодни жиг првог дана из Београда, који је ишао уз марку. Цена овог комплета је 120 динара.

Друштво је издало брошуру „О филателистичком значају обавезних доплатних марака: из пера Дејана Тубиновића, која указује по којим прописима, како настају и чему служе добротворне и обавезне доплатне марке и у којој мери су повезане са филателијом. Књижица се може поручити на адресу: ФД „Београд“, поштански фах 814, 11000 Београд, по цени од 100 динара по комаду, уз уобичајени рабат од 20% за већи број примерака.

Б. Станковић, Београд

Maksimum karta povodom 30-godišnjice izbora maršala ita za prvog predsednika SFRJ. Postoji 8 ovakvin karata — sa žigovima. Beograđa (dva), Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Skoplja, Titograđa i Novog Sada.