Filatelista

ПАНЧЕВО

Друштво филателиста у Панчеву образовано је 21. јануара 1949 године као подружница СФС, а од 1961 године делује као ДФ „Панчево“.

Број чланова (1983): 135, од тога 13 омладинаца.

Поводом 800-годишњице Панчева 1953 године одржана је филателистичка изложба уз пригодан коверат и жиг.

Најактивнија је издавачка секција која у својој режији или уз; помоћ појединих установа и предузећа обележава значајне догађаје: 100 годишњица српске марке 1966, 50-годишњица лета Панчево—Букурешт 1973, Титови јубилеји 1977, 50-годишњица Старчевачке културе 1978, 50-тодишњица Индустрије стакла Панчево 1981, а нарочито СОРА Делиблатски песак.

Наиме, сваке године почев од 1978, ДФ „Панчево“ под покровитељством шик Панчево ООУР Специјални резерват Делиблатски песак, издаје коверат уз специјални жиг поводом годишњег отварања омладинске радне акције која ће трајати десет година (заштита и уређивање).

Ове године у оквиру акције обележавања споменика револуције „Слобода '83" издат је коверат уз жиг ,40

ВРШАЦ

Филателистичко друштво у Вршцу основано је октобра 1948 године, под називом „Савез филателиста Србије, Београд — подружница Вршац“. Те године друштво броји 37 чланова, следеће 83, а 1950 године — 161 члана.

Оснивања _ Друштва _ филателиста није и почетак бављења филателијом у овом граду. Постоје документи који говоре да се филателијом у Вршцу појединци баве већ 1900 године, да би тридесетих година сакупљање марака било много масовније и организованије) Знају се места где су се филателисти сакупљали, који су учесници на појединим филателистичким изложбама и награде које су освајали.

32

Друштво филателиста „Панчево“

година офанзиве јужнобанатског одреда“ (акција паљења општинских архива у јужном Банату).

Џ

Међутим. како се ДФ „Панчеву' признаје само 7% као рабат за марке, a He 17% као другим друштвима у Војводини (због чега је ДФ у Ковину угашено), доводи се у питање финансирање издавачке активности, па и опстанак друштва.

Састанци се одржавају сваке среде од 17 до 19ћ у просторијама спортског друштва „Партизан“ у Масариковој улици.

Писати на: Жика Тајдић (за ДФ „Панчево), Змај Јовина 31, 26000 Панчево. Ж. Тајдић, Панчево

ФД „ПАЈА ЈОВАНОВИЋ"

По мишљењу многих, у Вршцу је штампан и први албум за марке на Балкану, од кога је сачувано неколико примерака.

Ту богату филателистичку традицију наставља данас друштво „Паја Јовановић“, које у својим редовима има 150 чланова (102 одрасла и 48 пионира и омладинаца) и неколико секција које активно раде: издавачка, секција за изложбе и секција за рад са омладином. Своју активност друштво испољава дакле, организовањем изложби, издавањем пригодних коверата и жигова, пропагирањем филателије преко локалног листа и организовањем предавања по вршачким основним и средњим школама.