Filatelista

Dipl. ece. Ivan Librić, Zagreb

OLIMPIJSKA FILATELIJA

Na inicijativu predsjednika Međunarodnog Olimpijskog Komiteta — IOC Juana Antonia Samarancha 7. decembra 19082. godine u dvorcu Vidy u Lausanni osnovan je Međunarodni savez olimpijske filatelije ЕТРО (Pćderation Internationale de Philatelie Olympique).

Prema utvrđenom Statutu FIPO-a osnoVni zađaci ove nove filatelističke međunarodne organizacije su:

— Ssuradnja sa MOK u cilju širenja ideje olimpizma,

— Širenje prijateljstva među filatelistima,

— proširenje interesa za olimpijske marke i drugi poštanski i filatelistički materijal vezan uz olimpizam i olimpijske sportove,

— pomoć i organizacija filatelističkih izložbi olimpijske filatelije,

— pomoć u publiciranju članaka, studija i djela olimpijske filatelije kao i izdavanje publikacije za informiranje članova o доваđajima u svjetskoj olimpijskoj filateliji, itd.

Imajući u vidu ove osnovne zadaike za očekivati je, da će se olimpijska filatelija kroz aktivnosti FIPO unaprijediti. Vjerujem da je to posebno interesantno za našu filateliju kao domaćina 14. Zimskih olimpijskih igara.

O značaju PFIPO mislim da najbolje može poslužiti podatak da je predsjednik Izvršnog odbora FIPO nitko drugi nego sam predsjednik MOK Juan Anfonio Samaranch, a blagajnik, direktorica MOK, gđa Monique Berlioux, dok su ostali članovi najeminentniji filatelisti sa područja sportske i olimpijske tematike. Spomenimo da J. A. Sama-

14“ JEUX D'HIVER SARAJEVO 1984

12

ranch ima vrlo bogatu i u filatelističkim krugovima poznatu olimpijsku zbirku maraka. Da zadaci FIPO nisu samo slovo na papiru najbolje pokazuje podatak da PIPO organizira prvu svoju međunarodnu olimpijsku filatelističku izložbu pod nazivom „ОГУМРНШЕХ '85”, koja će se održati od 18. do 24. 3. 1985. godine u prekrasnoj Palači Beaulieu u Lausanni. Podatak da se predviđa preko 1.000 vitrina izložbenog materijala najbolje govori kakav se značaj pridaje ovoj izložbi. U svakom slučaju i naši filatelisti trebaju naći svoje mjesto na toj izložbi. Poznato je da kodđ nas postoji veliki broj filatelista sportske tematike među kojima i onih koji upravo sakupljaju olimpijade, te bi bilo svakako interesantno da se i kođ nas osnuje filatelistička grupa za unapređenje sportske i olimpijske filatelije. Smatram da bi imali i mi dovolino snage i materijala da se ne stidimo na svjetskoj filatelističkoj pozornici.

Na kraju spomenimo i program plameпаса Međunarodnog olimpijskog komiteta za 1984. gođinu, jer je jedan dio neposredno vezan uz našu 14. zimsku olimpijadu pa je interesantna i za sakupljače „Jugoslavicae”, Naime službena pošta MOK-a „,frankirana” je prigodnim plamencima (vidi sliku). Prvi ovogodišnji plamenac sadrži znakove Olimpijada u Sarajevu i Los Angelesu, dok drusi (u upotrebi od 8. do 19. 2. 1984. Bg.) nosi samo znak Sarajevske olimpijade sa francuskim tekstom „14. zimske igre Sarajevo 19584”.

Možda će i ovi podaci zainteresirati neke filateliste da i oni započnu sa sakupljanjem olimpijskog filatelističkog materijala.

гле Ест IHELVE |!