Filatelista

_ dalolidta

NEKOLIKO NAPOMENA O RADU

OCENJIVAČKOG SUDA „FILATE-

LISTIČKE IZLOŽBE BALKANFILA XI”

Prema utvrđenom dogovoru i dokumentima za balkanske izložbe sa sastanka u bugarskom gradu Vrace, u okviru filatelističke izložbe Balkanfila XI, odlučeno je da osnovu celokupnog rada čine propisi Međunarodne filatelističke federacije /FIP/, jer je većina balkanskih zemalja član ove međunarodne organizacije. Prema tome u takmičarskom razredu /konkursnoj klasi/ primenjivaće se dva sledeća propisa:

- Zajednička izložbena pravila FIP, i

– Generalni regulativi FIP za ocenjivanje takmičarskih izložaka na FIP izložbama.

Kako ovaj drugi dokument obuhvata raznovrsne grupe, od klasične tradicionalne filatelije preko tematsko-motivske do omladinske grupe, prikazivanje ovih propisa zahtevalo bi štampanje posebne edicije. Opšti karakter izložbe gde su sve grupe zastupljene čini posebno poteškoću ocenjivačkom sudu za primenu jedinstvenog obrasca, koji će morati da ima određene transformacije u duhu pravila prema određenim grupama. Opšti obrazac za članove žirija izgleda ovako /nemački jezični tekst obrasca dat je iz razloga što je ocenjivački sud u međunarodnom sastavu/.

Opšti obrazac za članove žirija pripremljen je na nemačkom jeziku iz razloga što je ocenjivački sud u međunarodnom sastavu.

KRITERIJUM OCENJIVANJA

1. Opšti utisak, način opisivanja maraka i opšti utisak /0 – 10 bodova/

2. Kvalitet maraka i čistoća žigosanja /0 15 bodova/

3. Retkost /0 – 18 bodova/

4. Obim kolekcije /0 – 12 bodova/

5. Prikazano filatelističko znanje i sistema– tičnost obrade /0 – 25 bodova/

6. Složenost /0 – 15 bodova/

7. Ocena literature i istraživanja, sopstveno istraživanje /0 – 5 bodova/

Prim. dr Branislav Novaković

BALKANFILA U BROJKAMA

Prema još nepotpunim podacima na predstojećoj „Balkanfili XI" biće preko dve stotine raznih eksponata i to: U zvaničnoj klasi oko 30, u takmičarskoj oko 160 i u klasi literature oko 40 izložaka.

Pcred poštanskih uprava svih balkanskih zemalja, svoje prisustvo na izložbi potvrdili su i ARGE balkanskih zemalja, kao i ARGE Jugoslawien. Kao gost Saveza filatelista Jugoslavije svečanom otvaranju „Balkanfile XI" prisustvovaće i predsednik FIP Ladislav Dvoraček.

Svoje učešće potvrdio je i predstavnik Saveza filatelista Austr:je, dok se slični odgovori očekuju i od naših su. seda Mađara i Italijana.

Ukupno je izrađeno 500 dvostranih vitrina, iz štampe je izašao BILTEN izložbe u 250 primeraka, odštampan je izložbeni plakat u 500 primeraka. Izrađene su zlatne, srebrne i bronzane medalje, a pripremljene su i prigodna marka od 250 i spomen-blok od 400 dinara.

Za vreme trajanje Izložbe biće koriš. ćeni odgovarajući poštanski žigovi posvećeni danima pojed:nih zemalja, dok će prvog dana biti žig sa znakom FIP, a drugog, sa znakom OUN.

U vreme trajanja izložbe biće organ;zovani susreti sa predstavnicima sa: veža filatelista balkonskih zemalia, kao ! за ргедзедткогл 2:Р (. Оуогебеком,

Dragan Despotović

а ___________________

4