Filatelista

Спомен серија са приказима из прикључених области издата је 29. септембра 1941: 3 + 7 пф Матиге а.д. Огаџ (Марибор), 6 + 9 пф Уе!е (Блед), 12 + 13 пф Репац (Птуј) и 25 + 15 пф Триглав. Коришћена су четири пригодна жига са именима градова (Магђиге, Ме14е5, Репаџ i Meistern) (Mojcrpata) y3 TekcT „Deutsch биг шатег"' (немачки за увек!) и датумом 1. Х 1941.

Поред тога били су у употреби и ови пригодни жигови:

Италијанска војска почела је операције у Словенији 11. априла и убрзо посела Љубљану, Долењску, Белу Крајину и Нотрањску. Касније су одређене тачније границе између италијанске зоне и делова Словеније који су укључени у Рајх.

Декретом од 3. маја 1941. године ове територије су прикључене Италији, а пегде од јуна месеца у употреби су

само

италијанске марке и жигови са италија ским и словеначким називима места. Пре тога издато је неколико помоћних (провизорних) издања, и то у врло малим тиражима за неке вредности (на пример, неколико десетина комада!). Већ 26. априла појавило се издање са претиском „Со.С1"' (Сотпизапа!о сме) на редовним југословенским маркама, затим 3. маја редовна серија са претиском „КЕ. Сопит!sariato Civile/Territori Slovcni occupati/LuБапа" тј. „Краљевски комесаријат за окупирана словеначка подручја Љубљана". Издата је авионска серија са истим претиском и порто марке. Издата су још нека помоћна издања. Жигови су били испочетка југословенски, затим двоје-

10. Х 1941. бшепзге у гипегипезгејег Каг(пег Volksabstimmung 10. oktober 1920 (Гуштањ/Спомен прослава корушког плебисцита/10. октобар 1920)

11. 1 1942. Marburg/Tag der Вис агке/Магburg/Drau, Stelermark

(Марибор, Дап марке), Марибор на Драви, Штајерска)

11. I 1941. Veldes/Tag der Briefmarke/Veldes, Kirnten

(Дап марке, Блед, Корушка)

зични италијанско/есловеначки. Појавио се и један пригодан жиг за сајам у Љубљапи. Али тада су већ почеле диверзије и борбе. Наиме, 22. априла створена је Отаџбинска фронта, коалиција разних партија на челу са комунистима, која је почела да формира покрет отпора у Словепији. После капитулације италијанске војске 9. септембра 1943. године, Пемци су окупирали ову област, те је формирана тзв. Љубљанска покрајина у којој је управу

са 2», 412 Прва

JUGOSLAVIJA преузео бивши југословенски офипир Леон Рупник, наравно под немачким надзором. Италијанске марке добиле су претисак Provinz Гањасћ/Љљубљанска покрајина, уз грб, крањски орао, тј. грб Урлиха Цељског. Издата је редовна серија и неколико добротворних (стмст križ, brezdomccem, sirotam, zimska pomoč), а 1945. године одштампана је редовна серија са приказима словеначких предела.

И PROVINZ, ПАУЛА УП ЈЕ

Ра 7 2

РА:

МУКА POKRAJINA,