Filatelista

VISSZATERT

а МР OY142 мр У САВО

МАКЕДОПИЗММОРАВСКО

Претензије на знатне делове Југославије и Грчке, које потичу још од балканских ратова и 1 светског рата, Бугарска је реализовала током априлског рата 1941. године. Већ 16. априла немачка влада је дозволила запоседање по липији Пирот – Врање – Скопље – долина Вардара, те су ове територије 19. априла заузеле бугарске трупе. На дап 26. априла преузете су даље територије. Италијани су 7. маја вратили Немцима Охрид, а 15. маја овај град је прешао под бугарску управу. Крајем маја Бугарској је препуштен врх Љуботен (важно због хромне руде). Коначно повлачење границе између Албаније и Бугарске остављено је за после рата. Бугари су окупирали и део Грчке: излаз на Бело море и острво Тасос.

У „ослобођеним“ областима уведена је одмах бугарска поштанска администрација, односно бугарске марке и жигови (називи места: горе, на бугарском ћирилицом, доле, на француском језику, односно француском транскрипцијом).

АШ

>

| < ноти Це Nr Меру роу“

Поред тога, појавила су се и „писма" упућена једном трговцу маркама у Софији франкирана југословенским маркама од 50 пара из 1931. године „Добро

Поље" (!!!) са претиском бугарског лава

и натписом „Блгарија“ у кругу, и то из Битоља, Штипа, Прилепа, Врања (14. У 1941) и Цариброда (21. У 1941), поништеним одговарајућим бугарским поштанским жиговима. Исто то је урађено са пским грчким маркама с тим да су „писма“ била упућена из Додеагача 14. М 1941. године.

Видети: „Блгарски слекулативни надлечатки" и „Спокоино Ga миналото". Филателен Преглед 53(1991)5, crp. 31-34.

У октобру 1941. издата је спомен серија марака са приказима из прикључених области: 1 лев „Македопка у народној ношњи“, 2 лева „Мапа Македоније, источне Србије и цар Борис", 2 лева „Поглед на Бело море и острво Тасос", 4 лева „Манастир _ Погаповски" (задужбина Константина Дејановића из ХЈУ века, у долини речице Јерме), 7 лева „Самуилова тврђава у Охриду".

51