Filatelista

Југословенска избегличка влада у Лондону

Југословенска влада евакуисана је авионима југословенског ратног ваздухопловства са аеродрома Никшић 15. априла 1941, прво у Грчку, а затим на Блиски исток. Она је седиште имала прво у Јерусалиму, затим у Аману и Каиру, а потом је заједно са краљем пребачена у Лондон.

За потребе трговачке морнарице, а вероватно и из пропагандних разлога, 1943. године почето је издавање поштанских марака којима је требало франкирати све пошиљке које су предаване југословенским трговачким бродовима ради препоса. Ово није био усамљен случај – слична издања имали су Пољаци, Норвежани, Холанђани и други.

Прво издање појавило се поводом двогодишњице 27. марта – серија са ликом краља Петра 1 са ратном шапком (2, 3,

5 и 10 динара). Следило је издање Црвеног крста, а 1. децембра 1943. године, поводом 25-годишњице оснивања Југославије издата је серија од шест марака и блок који је садржавао ове исте марке (1, 2, 3, 4, 5 и 10 динара).

Марке су поништаване правоугаоним жигом са натписом „Пошта трговачке морнарице (датум) Краљевине Југославије“. Сличан жиг имала је пошта трговачке морнарице Пољске из тога доба. Године 1945. припремљена је ова иста серија са косим претиском „1945" – предвиђена за коришћење у ослобођеној Југославији, међутим она није прихваћепа у земљи, односно њена употреба није одобрена (детаљи нису познати), тако да је нашла пут до класера као једно од издања „предвиђених за употребу“. Опо се чак у каталозима и не спомиње.

ЊЕ |

| 1 ЈАМ 194 HI

MSJUGOSLAVIJA ~ 21918 А

KOAVAJNE VI ya ay aosapu O

DAVID FIELD LTD., 7, VIGO STREET, Томром 32,1, ЕМБГАМО.

Увек сигурна – свима доступна – поштанска штедња. Штедите код Поштанске Штедиопице.

Увек са вама – Поштанска Штедионица.

Традиција и пословиост – ПТТ и Поштанска Штедиопица.

54