Filatelista

ОПЕРАЦИЈА УНПРОФОР У КРАЈИНИ

У току је долазак и размештај снага УН у Крајини.

С обзиром на број „плавих шлемова" ово ће бити једна од највећих мировних операција у историји светске организације.

Званично назване „Снате УН за заштиту" (ОМРЕОВБОКЕ на енглеском), оне ће, за разлику од досадашње праксе, имати почетни мандат од годину дана, уз могућност даљег обнављања. Акција треба да почне 25. априла.

Штаб мировних снага биће у Сарајеву, а њему подређене команде налазе се у Београду и Загребу, логистички штаб у Бањалуци. Пријемни центар и логистички центар Органи ован је у Панчеву.

Мировне снаге УН у тутбкавији чиниће:

12 пешадијских батаљона, из Аргентине, Бразила, Јордана, Канаде, Чешкословачке, Данске, Француске, Кеније, Непала, Нигерије, Пакистана, Пољске, Русије, Белгије и Луксембурга.

Грађевински батаљон из Финске

логистички (оперативни) батаљони и интендантске јединице, које ће чинити британски и норвешки војници,

јединице при штабу у чијем ће саставу бити Швеђани,

инжењеријска јединица из Канаде,

јединица за везу из Холандије,

војни посматрачи из следећих земаља: Аргентина, Аустралија, Бангладеш, Белгија, Бразил, Канада, Колумбија, Чехословачка, Данска, Египат, Финска, Француска, Гана, Ирска, Кенија, Малта, Непал, Холандија, Нови Зеланд, Ниге-

Е ПОСЕТИТЕ 5 | ВИЛАТЕЛИСТИУЗУ ИЗЛОЖБУ 2 125 ГОДИНА _ --=ПРВЕ СРПСНЕ МАРНЕ

ти

~

a

улети

10

рија, Норвешка, Пакистан, Пољска, Португалија, Русија, Сингапур, Шведска, Швајцарска и Венецуела.

војна полиција из Аргентине, Белгије, Бразила, Канаде, Чешкословачке, Данске, Финске, Француске, Кеније, Непала, Холандије, Нигерије, Норвешке, Пакистана, Русије и Шведске

цивилна полиција, највише по 80 њих, из земаља из којих долазе и војни посматрачи, плус из Луксембурга.

За сада се зна да генерални секретар предвиђа да снаге буду распоређене на четири сектора: Е — источна Славонија, Барања и западни Срем, М северна Крајина, 5 – јужна Крајина и УУ — западна Славонија (по енглеским називима за стране света).

У сектору Е биће војници из Русије, Белгије и Луксембурга, а у М— војници из Нигерије.

У нацрту споразума између владе Југославије и Уједињених нација о статусу заштитних снага УН између осталог предвиђено је да УНПРОФОР ужива погодности када је реч о комуникацијама и да ће их у координацији са југословенском владом користити. Она ће, према измењеном решењу, признати право УНПРОФОР-у да путем сопствене службе организује пријемну обраду и пренос приватне поште која се упућује припадницима заштитних снага и обратно. Изричито је речено да влада неће чинити никакве сметње поштанском саобраћају УНПРОФОР-а нити ће се њихова пошта цензурисати.