Filatelista

РЕАГОВАЊА

Др Јован Величковић, Београд

ВОЈНА ПОШТА АЛЕКСАНДРОВО

У прошлом броју часописа, бр. 219/220 за Мај 1995. године, објављен је рад аутора Милана Вукосављевића под горњим насловом. У студиозном чланку од 6 страница аутор нас упознаје са новооткривеним жигом "Војне поште Александрово", описом ратних операција 1912/13 године у Скопском региону у току Балканских ратова, као и са немогућношћу проналажења икаквих података о поштанским и војним публикацијама о отварању, раду и затварању војне поште Александрово.

Све ове дилеме разјасниће чињеница да се код пронађеног и на слици приказаног жига, не ради о поштанском, односно војно-поштанском жигу, већ о жигу Српских државних железница, односно железничком жигу станице Александрово, претходно Аџарлар, који је употребљен на поштанској карти. У прилог оваквог објашњења говори и податак да се на приказаној слици жига на карти из претходног броја у доњем сегменту јасно види слово "С", па затим и "JI" које је г.Вукосављевић нетачно прочитао као "О" и евентуално "С".

Врло брзо по заузимању територија у Балканском рату, војне власти су преузеле и оспособиле железничку пругу од Куманова ка Скопљу и даље. Станице па тој прузи добиле су у прво време правоугаоне жигове са натписом железничке станице ћирилицом и латиницом. У време још непотпуно организованог поштанског саобраћаја у ослобођеним крајевима војничке карте и карте са већ утиспутом марком остављале су се на железницким станицама, где је особље станице па карте ударало свој железнички печат станице и отправљале их даље првим возом који би стао у станици. На слици 1 приказана је карта која је па описани начин послата из станице Амџарлар у Београд ( 26. 1Х 1912.) као и карта послата преко блиске станице Прешево, 15. XI 1912., y Лесковац. Током наредних месеци поједине или све железничке станице добиле су нове округле жигове са натписом станице горе ћирилицом и доле латиницом, са мостом за датум у средини и пуним сегментима горе и доле, у којима се и горе и доле налазе слова СД.Ж., у негативу слично као и код жига Војпе поште Прилеп. На слици 2 приказана је карта из Крагујевца за Обилић, одакле је преко Војпе поште Митровица реадресирана за Скопље, односно Косово, са пријемпим жигом Врховне Команде ( Август 1913.). Како се примаоц те карте, чиновник Војне Стапице, пије више налазио у Обилићеву, то је на карту ударен љубичасти жиг станице, Обилић СД.Ж., и карта је послата даље. Овај жиг је истоветан по карактеру са жигом Александрово, који је описао г. Вукосављевић, На слици 3 приказана је марка са ликом краља Петра, ( услужно) жигосана жигом станице Београд СД.Ж., који је истоветан по форми са претходно описаним жиговима Александрова и Обилићева.

Писма и карте из периода 1912/1913 године са правоугаопим или округлим жигом железничких станица веома ретко се налазе.

Сл