Filatelista

16

На основу Статута Савеза филателиста Југославије, на седници одржаној 9. јула 1996. године, Председништво Савеза филателиста Југославије доноси

ПРАВИЛНИК О ФИЛАТЕЛИСТИЧКИМ ИЗЛОЖБАМА Члан 1

Овим Правилником врши се категоризација филателистичких изложби у СР Југославији и утврђују услови и поступак за организовање и учествовање излагача на изложбама, као и критеријуми и мерила за оцењивање изложака.

Члан 2

Савез филателиста Југославије, Савези филателиста Србије и Црне Горе и филателистичка друштва учлањена у своје републичке организације, као организатори филателистичких изложби, доносе своје посебне правилнике за изложбе које организују, који ближе утврђују поједина питања у складу са овим Правилником.

Члан 3

За међународне филателистичке изложбе, које се организују у Југославији, под покровитељством Међународне филателистичке федерације - ФИП као н Европске федерације ФЕПА, примењују се у потпуности правила ових организација.

Члан 4

На основу организације и учествовања филателистичке изложбе могу бити: - међународне, које организује СФЈ, - националне, које организује СФЈ, републичке, које организују републички савези, изложбе друштава, које организује једно или више друштава учлањених ј републичке савезе, = на изложбама могу учествовати и чланови других земаља.

Републички савези и друштава су обавезни да обавесте СФЈ о учествовању излагача из других земаља на изложбама које организују.

Југословенски излагачи који учествују на изложбама у иностранству обавезни су

O oj . o o

да о томе претходно обавесте СФЈ. Организовање изложби и услови за учествовање

Члан 5

Организатор изложбе доноси правилник изложбе, именује почасни одбор, организациони одбор, комесара и оцењивачки суд - жири.

Организациони одбор на основу правилника изложбе организује и врши све